Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Därför kan Zlatan bara skratta åt sossarnas påhopp

Annons

Zlatan Ibrahimovic har flyttat till USA:s västkust och briljerar i den amerikanska fotbollsligan. Och här hemma i Sverige är fotbollskungen fortfarande högst närvarande i nyhetsrapporteringen.

Men under våren har Zlatan även figurerat runt i pressen men i ett helt annat sammanhang än fotboll. Han har fått kritik från Spelberoendes riksförbund. Ibrahimovic är tydligen delägare i ett spelbolag och det är absolut inte okej enligt riksförbundet. I ett öppet brev vädjar förbundet till Zlatan att han bör verka för en "bra sak" och inte ägna sig åt spelverksamhet.

Gott så. Det hör inte till ovanligheterna att riksförbund rasar mot offentliga personer som anses bryta mot det man kämpar för. Och det är en smart PR-strategi. Riksförbundet skapar rubriker och uppmärksammar därmed sin sak.

Men Zlatan försvarar sig. I sociala medier delade han en artikel om kritiken från Spelberoendes riksförbund och kommenterade: "Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel".

Det är en rimlig invändning. Visst kan man tycka att Zlatan i egenskap av känd fotbollsspelare bör agera som en felfri förebild inför alla sina unga fans. Men han råkar även vara en enskild medborgare och har därmed rätten att själv bestämma över sina investeringar och affärer. Om man kräver att Zlatan ska agera moraliskt rätt, bör kravet även ställas på andra aktörer inom spelmarknaden.

Och då är det inte rätt att staten bedriver spelverksamhet genom Svenska spel. Vi har alltså ett statligt spelbolag som levererar uppemot fem miljarder kronor årligen till statskassan. Samtidigt måste Svenska spel konkurrera med aggressiva spelbolag på nätet. Just därför är det kanske inte konstigt att man plötsligt kan se annonser från Svenska spel i Instagram-flödet som försöker locka nya kunder med att man dubblat antalet toppvinster. Och allt avslutas med en liten hjärt-emoji.

Är det så staten bedriver en ansvarsfull spelverksamhet?

Men Zlatans diss av Svenska spel uppskattas inte av civilminister Ardalan Shekarabi (S). Till Sportbladet säger civilministern: "Jag känner en besvikelse när en så stor fotbollsspelare vägrar ta ansvar för sitt eget agerande".

Shekarabis kritik är obetalbart. Ska en socialdemokrat läxa upp en enskild medborgare om att ta ansvar i spelbranschen?

Läs mer : Bawar Ismail: Socialdemokraternas spelverksamhet – vidrig form av lurendrejeri

Häromåret avslöjade ju Dagens Nyheter att socialdemokratins egna Kombispel bedriver en genomrutten verksamhet. Lotter har sålts på kredit till redan skuldutsatta personer. Och Kombispels marknadsföring är totalt oetiskt enligt Spelbranschens etiska råd. Marknadsföringen har framställt lotter och spel som lösningar på ekonomiska problem.

De senaste tio åren har socialdemokratin tjänat in över en halv miljard kronor på Kombispels fulspel.

Och civilminister Ardalan Shekarabi är besviken över Zlatan? Kom igen, vilket otroligt skamlöst skämt. Shekarabi bör sopa rent framför egen dörr först.

Mer läsning

Annons