Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Därför blir folk förbannade på kriget mot julen

Annons

Ingen kan ha missat det vid det här laget. Men jag älskar juletider! Vintermörkret, kylan, juldekorationer och alla jullåtar som spelas på repeat i butikerna.

Julen är helt enkelt en fantastisk högtid.

Men det bästa med julen måste ändå vara den folkliga upprördheten, eller vreden, som bryter ut när traditioner inte efterlevs eller när de på något sätt ändras.

Genom åren har vi sett flera exempel på detta. De årliga debatterna om Luciafirande exempelvis – ska pojkar få vara Lucia? Ska skolor få bjuda in till Luciafirande? Eller min favorit: Kalle Ankas jul klipps ner och klipps om. PK-trams, enligt vissa. Modernt, enligt andra.

Eller ta den gången Marabou meddelade att det skulle ske radikala förändringar av innehållet i den klassiska chokladasken Aladdin. Favoriten trillingnöten plockades bort julen 2014. Och vad folk blev arga!

Julvreden är lika stark i år. SVT har i år inte bara brutit mot en tradition – utan två! Det började med att årets julvärd blev en duo. Och sedan kom den riktiga bomben: SVT slutar livesända på julafton och i stället ska allt bandas i förväg. Årets julvärdar får därför tända ljuset utan att behöva oroa sig för att göra bort sig framför miljontals tv-tittare.

Jag och Arne Weise, och många, många andra, blev så klart mycket upprörda.

Men inte har det tagit stopp där. Kriget mot julen fortsatte med att vänstersajten Politism ifrågasatte varför Tomten är vit. I stället vill de att jultomten ersätts med en... *trumvirvel*... pingvin! Ni kan säkert gissa vad reaktionen blev på detta.

Sen har vi det återkommande tramset om att julen tagits över av överkonsumtion. Det köps för mycket klappar. Det stressas för mycket i julhandeln. Ni vet, det där gamla vanliga.

Varför finner jag allt detta intressant? För att de så tydligt visar att traditioner är viktiga för människor. Vid en första anblick kan varje ovanstående fenomen betraktas som något onödigt och fullständigt banalt. Vem bryr sig om hur SVT sänder på julafton? Vem bryr sig om att en vänstersajt attackerar jultomten för sitt pigment? Vem orkar bry sig om praliner i en chokladask?

Men traditioner är något som binder samman alla medborgare i vårt land. Det är en viktig komponent i det som är vår gemenskap. Så när något som betraktas som en del av en viktig tradition på något sätt förändras är det förståeligt varför det kan väcka starka känslor hos människor.

Trillingnötet fanns alltid där. SVT hade alltid bara en julvärd och livesände alltid. Tomten har alltid sett ut som tomten. Julklappar har alltid inhandlats till nära och kära. Att förändra eller kritisera detta bidrar till en känsla av att julen attackeras – och därmed den gemenskap man tillhör.

I takt med att Sverige förändras, och så även våra jultraditioner, kommer vi att fortsätta läsa om folkliga uppror mot förändrade jultraditioner. Julvreden är snart ett naturligt inslag i svenska traditioner.

Så från en upprörd julfirare, som saknar tiden då vi hade en julvärd i tv-rutan, till alla er läsare: en riktigt god jul och gott nytt år!

Mer läsning

Annons