Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Dagens politiska läge gör att jag välkomnar mer populism från S och M

Är det populism när S vill göra om reglerna för arbetskraftsinvandring och M vill införa "zonförbud" för ickeönskvärda personer, för att ta två aktuella exempel?

Annons

Ja, det kan man kanske hävda. Partierna försöker var och en på sitt sätt uppfylla en uppfattning som de tror går hem i folkdjupet.

Varför ska thailändska bärplockare komma hit när vi har så många som redan kommit och inte har så mycket att göra? Och det är väl klart att polisen ska kunna avvisa kriminella element från ett bostadsområde där de stör även om de inte blivit fällda för något brottsligt?

Det finns nog många som kan hävda att det är populistiska ståndpunkter, vad det nu är.

När jag i november skrev en krönika om hur S och M tappat greppet om vad som rör sig i folkdjupet fick det ganska stor uppmärksamhet. En gammal kamrat som bott utomlands under större delen av sitt liv frågade också vad min definition av populism är. Jag måste erkänna att jag blev svaret skyldig.

Någon enhetlig akademisk definition finns heller inte enligt Wikipedia. I allmänna termer är populism en rörelse som ställer folket mot etablissemanget. Som har enkla lösningar till hands och som leds av en ledning som inte agerar särskilt demokratiskt i sina egna led.

SD är ett slående exempel på det senare. Partiledningen bestämmer i praktiken vilka som ska få vara med och utesluter dem som inte passar in. Normal partidemokrati existerar inte.

I Frankrike styr Marine Le Pen, i Ungern Victor Orbán, i Polen Jaroslaw Kascynski, sina partier på samma sätt som Jimmy Åkesson och hans närmaste i Sverige. I Nederländerna har Gert Wilders gjort det ännu lättare för sig. Han är den ende medlemmen i Frihetspartiet.

Det är en paradox att de som förespråkar ökat folkvälde utövar envälde i sina egna led. Det skulle kunna vara en definition på populism.

Historien visar att det kan bli riktigt allvarligt om ett folkligt missnöje lyfter sådana populistiska ledare till makten. Ledare som anser att de "representerar folket" och därmed inte behöver bry sig så mycket om de institutioner som det demokratiska samhället bygger på.

Just nu utmanar USA:s president Donald Trump det amerikanska rättsväsendet och medierna. Det har redan premiärminister Victor Orbán gjort i Ungern utan att det fått någon påtaglig effekt på Ungerns medlemskap i EU, vilket är en skandal i sig. I Polen pågår en liknande utveckling.

För att vi inte ska riskera något liknande i Sverige är det bra om S och M agerar populistiskt. Låt vara att S smygvägen försöker återinföra den reglering för arbetskraftsinvandring som fanns innan MP gjorde upp med den borgerliga alliansen under Fredrik Reinfeldts liberala tid. Att M låter rättssäkerheten för störande element stå tillbaka går nog också att fördra i det läge vi befinner oss.

Mer läsning

Annons