Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krömika: Mahmoud Abbas antisemitiska smörja försvårar freden i Mellanöstern

Den högste palestinske ledaren, Mahmoud Abbas, vräker ur sig antisemitisk smörja i ett tal. Det är inte bara illa i sig. Det innebär också att han själv sätter käppar i hjulet för de försök som trots allt görs att få igång något som liknar en fredsprocess.

Annons
President Mahmoud Abbas vräkte ur sig antisemitisk smörja.

Det är inte någon tillfällig nyck. Antisemitismen är utbredd bland palestinier och i delar av den muslimska världen.

Från hela världen kommer fördömanden. Fördömandet från utrikesminister Margot Wallström skapade rubriker i israelisk press.

Ett annat fördömande som skapade rubriker i Israel var från det tysk-palestinska förbundet, den ledande tyska opinionsbildaren för Palestina.

Det säger något: Har du goda relationer med den ena parten i en konflikt så finns det en poäng med att just du reagerar.

Jag kan få telefonsamtal från "nationalister" som på fullt allvar anser att judarna styr både världen och medier. Det cirkulerar olika varianter av teorier om vad som "egentligen" låg bakom Förintelsen.

Från påståenden att den aldrig ägt rum till påståenden om att judarna själva orsakade den. Det var en variant på det sistnämnda som Mahmoud Abbas framförde i sitt tal.

I de palestinska områdena kan du ena stunden höra att Förintelsen aldrig ägt rum. Andra stunden hör du att Israel gör samma sak mot palestinierna som Hitler gjorde mot judarna.

Det är ett virrvarr av olika påståenden som ofta inte hänger ihop. Men de virriga antisemitiska teorierna har visat sig vara skrämmande livskraftiga.

Så när Mahmoud Abbas i Mellanöstern eller Viktor Orbán i Europa börjar sprida eller understödja den antisemitiska dyngan måste vi reagera! Och vi måste reagera med kraft.

En tyst minut för Förintelsens offer i Tel Aviv.

Palestinakonflikten är djupt känsloladdad. Den har så många dimensioner.

Kristna i Europa gör pilgrimsresor till Israel för att gå på samma gator som Jesus. För många muslimer är Israel landet som ockuperar deras heliga platser i Jerusalem.

För stormakter är området strategiskt viktigt. Och så har vi ovanpå det den grundläggande konflikten mellan Israel och den palestinska befolkningen.

Det bor 2,7 miljoner palestinier på Västbanken som i varierande grad kontrolleras av Israel. Det bor 1,9 miljoner på Gaza som i och för sig kontrolleras av den militanta rörelsen Hamas, men som också fungerar som världens största fängelse på grund av avspärrningen.

Och så har vi den i huvudsak judiska staten Israel som under historien har fått försvara sig ett flertal krig mot grannar som helst hade sett att Israel inte existerat. Demokratin Israel har självfallet rätt och skyldighet att försvara sig.

Det är klart att judar i Israel upplever ett hot när den palestinske ledaren uttalar sig på det sätt som han gjorde.

Den tidigare palestinske premiärministern Salam Fayad lyckades få igång tillväxt och reformerade myndighetens säkerhetsstyrkor.

Han lyckades skapa framtidstro i de palestinska områdena och kunde dessutom peka på Västbanken som ett positivt exempel - i motsats till det Hamas-styrda Gaza. Men de landvinningarna har nu saboterats.

De israeliska bosättningarna på Västbanken trasar sönder de palestinska områdena. Och ska det bildas en palestinsk stat krävs ett område som är något så när sammanhållet.

Ska något sägas till Mahmoud Abbas fördel så är det att han har beordrat fortsatt samarbete mellan palestinska säkerhetsstyrkor och israliska styrkor. Samarbetet är avgörande för Israels säkerhet.

Det är ingen tillfällighet att Israels närmaste vän, USA, också är den största givaren till den palestinska myndigheten.

Men i just Mellanöstern finns en enastående förmåga att gräva ner sig i det förlutna, att understödja sin egen ståndpunkt i dag med gamla oförrätter.

För tre år sedan körde Israels premiärminister Netanyahu med en egen variant av "hitte på". Han sade att det var stormuftin av Jerusalem som hade övertalat Hitler att "bränna" judar.

Israeliska historiker tog sig för pannan. En israelisk premiärminister som tonar ner Hitlers roll i Förintelsen!

2,7 miljoner palestinier bor på Västbanken. De styrs i varierande grad av Israel, men  har inte rösträtt i israeliska val.

Demokratin Israel har ett val: Den kan underlätta bildandet av en palestinsk stat och släppa kontrollen över de palestinier som lever under ockupation.

Alternativet är massdeportationer eller att behålla kontrollen över miljontals människor som saknar både rösträtt och medborgerliga rättigheter. Båda dessa alternativ är oförenliga med demokratiska värden.

Den palestinska ledningen har ett val: Den gör sig omöjlig som motpart om den fortsätter att sprida antisemitisk propaganda. Den borde ta itu med bristerna i sitt eget styre, för att skapa grund för förhandlingar med motparten.

Nya val borde hållas i de palestinska områdena. Men är ockupationsmakten Israel redo att medverka till det?

Så sammanfattningsvis: Det ser mörkt ut. Mycket mörkt!

Mer läsning

Annons