Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken står fast

Annons

Min krönika om Region Dalarna (RD) och Länsstyrelsen i måndagens tidning var inte tillkommen av en slump. Kritiken mot RD delas av många i hela länet men jag tillhör de få som ger publicitet åt den.

Peter Hultqvist har väldigt påvra exempel på RD:s lysande dådkraft, i gårdagens tidning. Att anföra borttagandet av den så kallade Salaproppen som ett resultat av en sentida uppvaktning imponerar inte. I den frågan har kommuner, företag, fackföreningar och Länsstyrelsen under decennier använt mycket krut på att nå en självklar lösning och lagt grunden för en framgång.

Att hänvisa till PBL som styrande instrument för att påverkan handelns utveckling i hela länet känns inte särskilt övertygande. Att tolka intresset att stärka handeln på landsbygden och hindra ett ras för den kommersiella servicen utanför Falun/Borlänge som att "försöka lägga krokben för etableringar i enskilda medlemskommuner" visar på ett utmärkt sätt relevansen i min kritik. Samtidigt är Länsstyrelsens ansträngningar att rädda livsmedelshandeln på landsbygden mer än lovvärt.

Jag noterar att Hultqvist gärna vill bjuda in mig till diverse möten för att ge mig vad jag kan förstå "korrekt" information om verkligheten. Under årens lopp har jag fått liknande inbjudningar till möten med anledning av kritiska artiklar eller föredrag. Det jag skulle uppskatta som ett bra alternativ är att lägga tid och resurser på att göra RD:s organisation och beslutsfattande öppet istället för att fatta beslut i en sluten direktion. Då kan hela regionens befolkning få en bra direktbild av om RD är ett organ för hela länet eller inte.

Jag har inget personligt emot Peter Hultqvist och tycker dessutom att han på ett alldeles utomordentligt sätt slår vakt om Borlänges intressen. Av en person som är ordförande i hela länets viktigaste demokratiska styrorgan kräver jag dock mer än det som Hultqvist levererar. I den rollen är satsningarna på framtidsinvesteringar i Idre, Malung, Vansbro och Orsa minst lika viktiga som de i Borlänge. Här återstår det mesta att bevisa för att omdömet om Hultqvist skall ändras.

Om Hultqvist upplever mitt inlägg som ett "provocerande angrepp" är det hans sak. I en levande demokrati är kritisk analys av makthavarnas förehavanden en nödvändighet. Bristen på debatt och olika perspektiv är den största fara en demokrati kan råka ut för.

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons