Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristdemokraterna har probem efter Alf

Annons

Senaste Sifo-mätningen, som presenterades igår, söndag, visar att kristdemokraterna har tappat hela fyrtio procent av sina väljarsympatier sedan valet. Nu är partiet nere på rekordlåga 5,5 procent, och spelar alltså i samma liga som centerpartiet och miljöpartiet. Mätningen i övrigt gav inga större överraskningar, men för de kristdemokrater som snart ska välja ny partiledare måste partiets dåliga siffror vara ett skrämskott.

Kristdemokraterna är nu i akut behov av en partiledare som kan återta väljare från moderaterna och folkpartiet. Den nya ledaren måste vara karismatisk och dessutom kunna formulera en politik som ligger i tiden. Det kan alltså inte vara någon kopia av Alf Svensson, varken av hans person eller hans politik, utan någon som väcker ett nytt och annorlunda intresse hos väljarna.

Det är mycket tveksamt om de två personer som hittills är villiga partiledarkandidater, Mats Odell och Göran Hägglund, kan uppfylla dessa krav. Båda två är mycket erfarna och skickliga politiker som suttit länge i riksdagen och befunnit sig centralt i kristdemokraterna i många år. De utstrålar samma politikertyp. Manlig, pålitlig, trygg, kompetent - men inte särskilt intressant.

Hoppet står nu därför till den kandidat som ännu inte tackat ja. Eller som rättare sagt har tackat nej, men som nu utsätts för en intensiv övertalningskampanj. Maria Larsson utstrålar en annan politikertyp: kvinnlig, cool och kompetent - och dessutom ny, fräsch och intresseväckande. Det återstår att se om Maria Larsson står emot trycket eller slutligen tackar ja till partiledarposten. Med dagens dåliga läge för partiet kan hon känna sig så illa tvungen.

Oavsett vilken partiledare de kristdemokratiska ombuden väljer räcker det dock inte med en karismatisk frontfigur. Partiet måste också förnya sin politik. Att det finns ett starkt spänningsfält mellan det nya och det gamla visar sig inte minst i synen på familjepolitiken: där är meningarna mycket delade mellan nyskapare och traditionalister. Att kristdemokraterna är ett djupt konservativt parti framkom dock tydligt i den senaste veckans kungadebacle: Alf Svensson var den enda partiledaren, vid sidan av statsministern, som vägrade yppa ett negativt ord om kungens förehavanden. Det var märkligt svagt, särskilt av den annars så elokvente Svensson.

CARL HAMMARÉN

Mer läsning

Annons