Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigspresident sitter kvar i USA

Annons

Världen höll andan natten mot onsdag i förra veckan. Med större intresse än på länge har vi följt de båda presidentkandidaternas kamp om att leda världens mäktigaste nation - USA. Nu har de amerikanska väljarna fått avgöra saken.

Inlägget | Presidentvalet

Vi ska naturligtvis visa respekt för att lite mer än hälften av väljarna gett Bush fortsatt stöd. Men samtidigt vill jag beklaga de fortsatta umbäranden för USA:s fattiga och arbetslösa som detta innebär. Dessutom kommer spänningarna i världen att bestå med en president som drivs mer av hämndbegär än viljan att lösa grundläggande demokratiska konflikter. En annan utgång av valet i USA hade sänt andra och mer positiva signaler till övriga världen.

Det finns en djup misstro mot den amerikanska regeringen och Bush. För det första för att det förekommer så odemokratiska metoder kring valet i ett land som kallas världens största demokrati. För det andra för att Bush är en krigspresident, oförmögen att sköta sitt eget lands ekonomi.

Enligt en omfattande opinionsundersökning hade George W Bush aldrig suttit kvar som president om hela världens folk hade fått rösta. Under George W Bushs tid som president har han konsekvent bedrivit en hårdnackad politik som har slagit hårt mot de svaga i samhället.

Gamla konservativa värderingar som dödsstraff, slapphänta vapenlagar, skattesänkningar för de rika och försämrade sociala skyddsnät för de fattiga, miljontals förlorade jobb, motstånd mot aborter och homosexuellas rättigheter. En klassisk högerpolitik som har skapat enorma orättvisor i samhället. Dessutom har han hunnit med att sänka biståndet till fattiga länder och bomba alla som han kallar terrorister, till exempel oskyldiga barn i Irak.

När man tittar närmare på det stora landet i väst är jag glad att vi har tagit en helt annan riktning i Sverige. Ett långt och enträget socialdemokratiskt arbete har gjort Sverige till ett av världens mest jämlika länder med små sociala klyftor mellan människor.

I praktiken handlar det om en bra sjukvård, bra sociala skyddsnät, en bra skola, ett tryggt samhälle. Ett samhälle som hela tiden måste försvaras och utvecklas. Som socialdemokrat är jag glad över att vi fortsätter att försvara alla människors lika värde genom en rättvis politik.

PER ERIK GRANSTRÖM

Per Erik Granström är socialdemokratisk riksdagsledamot från Ludvika

Mer läsning

Annons