Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigshistoria skrivs i Irak

Annons

Framryckningshastigheten har hittills varit häpnadsväckande.

En hel månads förbekämpning av Irak med flyg och robotar inledde förra Gulfkriget innan själva invasionen skedde. Den här gången stod de allierade redan långt inne i Irak och hade säkrat oljefälten innan flygbombardemanget sattes in mot mål i Bagdad på fredagskvällen.

Enligt konventionell militär klokskap innebär de första dygnens "mjukstart" en farlig risktagning. Om britter och amerikaner stöter på målmedvetet irakiskt motstånd kan invasionsstyrkornas förluster bli avsevärda därför att motståndaren inte först mjukats upp på traditionellt manér med massiva flyg- och robotattacker. De allierade har ju medvetet avstått från att utnyttja sin enorma överlägsenhet i luften.

Detta som sagt enligt konventionella, militära doktriner.

Sedan förra krigstillfället har emellertid tekniken för så kallad integrerad ledning utvecklats enormt. Det innebär att den allierade befälhavaren på dataskärmen hålls omedelbart informerad om situationen på samtliga frontavsnitt i Irak. Videokameror på tätstridsvagnar, obemannade spaningsflygplan samt uppgifter från spaningssatelliter och GPS ger honom möjlighet att snabbt och samtidigt leda och samordna parallella framryckningar på ett sätt som aldrig tidigare varit möjligt i krigshistorien.

I stället för de tidigare inledande massiva bombardemangen kan USA:s forcecommander omedelbart rekvirera artilleri, flyg och robotar samt helikopterburna pansarvärnsrobotar dit där understödet för ögonblicket allra bäst behövs.

Varje eventuell tendens till irakisk styrkekoncentration för motanfall upptäcks och bekämpas omedelbart i det öppna ökenlandskapet.

Först i Bagdad riskerar amerikaner och britter en situation med traditionell strid i bebyggelse, där de elektroniska hjälpmedlen sannolikt blir av mindre betydelse.

Under förra Gulfkriget syntes USA:s dåvarande forcecommander Swartzskopf ideligen vid presskonferenser. Hans nutida efterträdare har däremot inte skådats alls under första invasionsdygnen. Vilket antyder att han har fullt upp med att via dataskärm följa och leda de olika anfallskolonnerna .

Behöver det sägas att militärteknikens snabba utveckling på elektroniksidan ytterligare förstärker USA i den för världssamfundet olyckliga rollen som enda supermakt.

Supermakten riskerar inga långa, blodiga konflikter av Korea- eller Vietnamkaraktär med stora amerikanska förluster. I allt högre grad kan USA föra striden på sina egna, högteknologiska villkor i krig, som snabbt går att vinna - och där den starkt krigsavhållande risken för upptrappning till domedagsduell mellan supermakter numera är borta ur bilden.

Risken för ett farligt styrkans övermod och en därav färgad amerikansk supermaktspolitik är överhängande. Vapentekniken har oftast styrt politiken. Tyvärr sällan tvärtom.

AMBROSE BIERCE

Mer läsning

Annons