Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv alkolås på nya bilar

Annons

Det finns ett stort värde i att skapa stabila majoriteter bakom en restriktiv och socialt ansvarsfull alkoholpolitik i vårt land. Därför är det illa att uppfattningarna bland olika partier nu spretar iväg åt så olika håll. Utan en gemensam kraftsamling finns risk för en nationell baksmälla. Vi tror varken på kraftigt sänkta alkoholskatter eller extremt restriktiva införelseregler endast för Sverige. En ansvarsfull alkoholpolitik ligger någonstans däremellan.

Inlägget | Alkoholpolitiken

Vi anser att alkoholskatten ska hållas på en så hög nivå som är effektivt. Den kraftigt ökande privatinförseln väcker frågan om en anpassning nedåt kan bli nödvändig. Det bör samtidigt påpekas att en sänkning av alkoholskatterna i Sverige inte på något sätt bidrar till att minska den totala konsumtionen. Den kan möjligen vara motiverad av statsfinansiella skäl (på grund av att delar av skattebasen flyr utomlands) och för att minska drivkrafterna till smuggling och annan illegal sprithantering.

Centerpartiet har tagit fram ett tiopunktsprogram på åtgärder för en ansvarsfull alkholpolitik:

1. Stärk föräldraansvaret! Föräldrars attityder till alkohol påverkar barnen.

2. Solidaritet och social kontroll på arbetsplatsen! Vi måste diskutera alkoholfrågorna på våra arbetsplatser! Det finns starka skäl för arbetsgivarna att ta initiativ till sådana eftersom alkoholen beräknas stå för omkring tjugo procent av sjukfrånvaron och en stor del av förtidspensioneringarna.

3. Tuffare tillämpning av straff för langning och olaglig alkoholhantering.

4. Inför alkolås på nya bilar från 2012.

5. Slå vakt om en hög alkoholskatt.

6. Slå vakt om försäljningsmonopolet.

7. Knyt allianser. Det är viktigt att den svenska regeringen och de svenska ledamöterna i Europaparlamentet söker allianser med andra EU-länder som delar engagemanget i att minimera alkoholmissbruket.

8. Sänk införselkvoterna.

9. Höj minimiskatten på alkohol. Det bör vara möjligt att successivt höja EU:s minimiskatt på alkohol och därmed minska en negativ skattekonkurrens.

10. Tillåt nationella förbud mot alkoholreklam!

Centerpartiets utgångspunkt är en fortsatt restriktiv alkoholpolitik, med höga skatter och begränsningar i tillgänglighet.

Reträtter ska bara ske om de är absolut nödvändiga.

Det är dags att behandla alkoholfrågan som den folkhälsofråga den är.

Kenneth Johansson, Aspeboda, är riksdagsledamot och centerpartiets socialpolitiske talesman

KENNETH JOHANSSON

Mer läsning

Annons