Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort blomstring för Dalarna

Annons

Nu går Dalarna liksom av sig självt! Det ena bygdespelet avlöser det andra och utbudet av konserter och andra livsberikande ting är nästan hur omfatande som helst. I Malung har kreativa människor lyckats få kommunen att leva upp som ett dansbandens centralpunkt. Det är en prestation av ett samhälle som lite då och då lever i skuggan av vad som tätorterna lyckas arrangera på värmlandssidan om Malung. Men skinnarorten har lyckats bli sommarens dansbandscentrum på ett sätt som vi trodde var mäktigt endast någon av de större kommunerna i Värmland, som i kraft av Sven-Ingvars och andra populära orkestrar i Värmland skulle ta hem ett sådant epitet.

Men om några veckor, i varje fall en bit in i september, lägrar sig lugnet över Dalarna. Då får vi anledning att fundera över vart alla turister tog vägen och hur kort vår blomstringsperiod är. Plötsligt inser vi att länet lever upp endast under juli och halva augusti. I varje fall när det gäller verksamhet som stärker vår turistindustri.

Turistsäsongen är således väldigt kort och det borde egentligen diskuteras hur Dalarna skulle kunna förlänga sommarsäsongen på ett sätt som gav länet både flera gästnätter och högre inkomster.

Personligen tycker jag att förlängningen av sommarsäsongen för hela länet är en viktigare fråga än hur vinteranläggningar som de i Idre och Sälen ska kunna utveckla sin sommarturism. Orter som Rättvik, Leksand, Falun, Ludvika, Borlänge borde ha långt större möjligheter att förlänga sommarturismen än Idre och Sälen!

Många av kontinentens medborgare har semester i augusti och borde således utgöra en intressant målgrupp att locka till Dalarna. Men på det hela taget verkar det som om att när vi själva genomlevt vår semester, avtar också intresset för att bereda andra människor möjlighet att njuta av Dalarnas möjligheter.

Förresten, vad har hänt med det som tidigare kallades Dalarnas turistråd och som var ett uppdrag som länsstyrelsen hade ansvar för? Minns jag inte fel så fanns det tidigare en länsturistchef anställd vid länsstyrelsen? Vem leder och organiserar i dag den turistiska verksamheten i vårt län, som väl egentligen borde ligga i absolut framkant när det gäller turistisk aktivitet?

Som synes blir det många frågetecken. Det känns inte bra när jag berör ett ämne som är så viktigt som turismen, inte minst sommarturismen i Dalarna.

Mer läsning

Annons