Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korkat sagt, Orback!

Annons

Stort rabalder vållar gröne jämställdhetsministern Jens Orbacks utspel i homosexdebatten. Orback hävdade den sunda tesen att folk ska få leva ihop som de vill, varpå han begick följande, svårt olycksaliga exemplifikation:

"Jag hade också en härlig syster till min mormor i Kanada. Hon levde ihop med en häst."

Folkstorm följde och jämställdhetsministern anklagades nu för homofobi och för att jämföra homosexuella med djur och utövare av tidelag. Allt går att missförstå. Bara viljan finns.

Vi nöjer oss med förmodandet att statsrådet i ivern att både framstå som fördomsfri och rolig, lät tungan slinta. Uttalandet är naturligtvis dumt. Det kan uppfattas som kränkande och är inte roligt.

Men vi tror faktiskt inte att nyutnämnde jämställdhets- ministern har homofoba böjelser och/eller hade för avsikt att förolämpa de medborgare, som för egen del valt bort den traditionella kärnfamiljen som modell för sin samlevnad.

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp) med flera käcka opinionsbildare, som omedelbart efter incidenten högljutt hävdade att "förtroendet för jämställdhetsministern är kört i botten" antyder framför allt en egen, bristande känsla för proportioner och en fallenhet för att märka ord.

Mer läsning

Annons