Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp i god tro nog så farligt

Annons

Stöldoffren är många. Deras rättsliga odds för återfående har varit usla.

Den som bestulits på sin cykel, moped, digitalkamera eller annan för dryga och surt förvärvade slantar införskaffad ägodel, har hittills haft föga chans att återfå ägodelen. Inte ens om stöldgodset påträffats under full användning på stan brukade polisanmälan utfalla till den riktige ägarens förmån.

Den nye "innehavaren" behövde bara påstå att han i god tro inhandlat föremålet av någon för honom helt obekant person. Även i fall där tjuven erkänt stölden återfick inte den egentlige ägaren sin cykel, moped etcetera därför att den nya innehavaren, som uppenbarligen köpt stöldgods, gjort detta i god tro. Tjuven och eventuella hälare kunde visserligen åka fast och dömas - men egentlige ägaren återfick inte egendomen.

Begripligt nog överensstämde detta sällsynt illa med vanligt hederligt folks rättsmedvetande.

Sedan i tisdags - dagen för halvårsskiftet - är svensk lagstiftning härvidlag anpassad till europeisk lagstiftning. Glädjande!

Europeisk lag gagnar nämligen den rättmätige ägaren och missgynnar tjuven, hälaren - och folk som lättsinnigt köper dyra prylar på gatan utan att ta reda på ursprunget. Det ska en bra lagstiftning göra.

Lagtexten om "förvärv i god tro" ska inte längre vara ett kryphål för häleri och andra skumrasktransaktioner. Den som köper stöldgods - en annan persons rättmätiga egendom - får vackert stå sitt kast och finna sig i att grejorna rappt och osentimentalt återgår till den riktige ägaren.

Rätt så!

Mer läsning

Annons