Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontraproduktivt att kalla SD för ett nazistiskt parti

Det skulle bli en partiledardebatt om välfärden, höghastighetståg och asylregler. Vi fick ännu en vecka där övertoner står i vägen för vett och sans.

Annons

”Detta är ett nazistiskt parti, rasistiskt parti.” Stefan Löfvens beskrivning av SD i SVT:s Agenda var som gjord för att få maximal uppmärksamhet. Alla ingredienser som krävs för att föda en medial gottegris finns där: SD, främlingsfientlighet, antydningar om medlöperi.

Det saknas inte bevis för vilka värderingar som frodas i SD. När han nyligen debatterade mot civilminister Ardalan Shekarabi var ”kamelfösare”, ”mattflygare” och ”sandloppa” några av adjektiven som användes om statsrådet i SD:s sociala medier.

Viljan att förnedra Shekarabi säger mycket om människosynen bakom fasaden av nolltolerans. Men frågan är vad statsministern vill uppnå med att använda nazikortet som ett slagträ i debatten om hur Sverige ska regeras.

Den antirasistiska stiftelsen Expo är tydlig med att Löfven har fel i sak. Det finns inga belägg för att SD använde hakkors på sina möten när Åkesson gick med i partiet. Så när blev anspelningar på Förintelsen användbar rekvisita för att avkräva ett svar i regeringsfrågan?

Som krönikören Sanna Rayman konstaterar i Dagens Samhälle (11/10) finns det en internationell tendens att sjunka till motståndarnas lägstanivå. Under Brexit-kampanjen beskrevs de brittiska EU-motståndarna ofta som okunniga lantisar. Samma nedlåtande vokabulär märks nu i skildringarna av Donald Trumps anhängare. Det är som om det inte längre finns någon bottennivå i försöken att kväva populismen.

Sverige är inte vaccinerat från en liknande utveckling. En polarisering som gjort ord som ”brunråttor” till en del av debattklimatet är inget Löfven ska förstärka. Väljarna som är bekymrade över migrations- och integrationspolitiken övertygas när S och allianspartierna har trovärdiga svar. Att klistra ett hakkors på riksdagens tredje största parti kommer knappast hjälpa.

Mer läsning

Annons