Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Vem förstår i Äppelbo?

Annons

I går kom domen. Utslaget blev det väntade. Livstids fängelse väntar den man som rätten anser har mördat Marie Samuelsson. För även om han nekat till det fruktansvärda dådet finner tingsrätten det "ställt utom allt rimligt tvivel" att det är sambon som är gärningsmannen.

Sedan förra sommaren har den lilla Västerdalssocknen Äppelbo stått i fokus på grund av mordet. Folk från press, radio och tv har tidvis invaderat bygden för att rapportera, undersöka och möjligen också försöka förstå.

Dramat har utspelats på en gård alldeles intill riksväg 71. Många hundratals nyfikna bilister som passerat Äppelbo på riksvägen har bromsat upp och tittat i riktning mot gården där Maries liv ändades.

Visserligen är det troligt att det blir en rättegång i högre instans, men då lär uppståndelsen inte bli lika omfattande som under de senaste månaderna.

Om någon vecka mattas också mediernas intresse för mordet. Äppelbo och dess invånare lämnas ensamma, eller rättare sagt i fred, med sin saknad, sorg och förtvivlan.

Det finns knappast några likheter mellan händelserna i Knutby i Uppland och det som skett i Äppelbo. Men jag kan se en tydlig koppling; Både Knutby och Äppelbo är små orter som under lång tid framåt kommer att påverkas av de grymheter som utspelats i byarna.

I Äppelbotrakten känner de flesta varandra. Den mördade efterlämnar barn, föräldrar, släkt och vänner. Mördaren har också en familj, alldeles oskyldig till det som hände den vedervärdiga natten förra sommaren.

Relationerna påverkar givetvis livet i bygden. Medan den dömde avtjänar sitt straff ska människorna i Äppelbo gå en ny sommar till mötes och försöka se framåt. För vissa kommer det att ta lång tid innan livet återgår till någorlunda normala banor. Andra ser framtiden i ett långt och djupt mörker. Otröstliga.

Prästen i Äppelbo, Tomas Brynils, har gjort ett gott jobb under en svår tid. Tingsrättens dom i går innebär ingen avslutning på hans uppdrag att finnas till hands när församlingens medlemmar behöver en pratstund.

Mordet i Äppelbo har framkallat ett vemod i stora delar av Västerdalarna. Känslan kommer att påverka traktens människor för lång tid framåt.

Kan försommarens fågelsång, den utslagna häggen och de grönskande fälten längs Västerdalälven få människor i Äppelbo att förstå det obegripliga?

Jag tvivlar!

CHRISTER GRUHS, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons