Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren Valvinden bäddar för lokal dramatik

Annons

Den tätnande dramatiken i opinionssiffrorna inför valet innebär också att valen till kommuner och landsting kommer att påverkas.

Det råder ingen tvekan om att rikstrenderna också slår igenom på det regionala och kommunala planet. För bara ett par veckor sedan såg det ut som om det skulle bli ett lätt race för socialdemokraterna, men nu är läget ett annat.

Personligen tror jag att det finns några tydliga förklaringar till förändringarna i valvindarna. Dels har socialdemokraterna för få affischnamn att utnyttja i årets valrörelse. Göran Persson får nära nog ensam fixa socialdemokraternas valrörelse. Han har slitits ner redan innan valspurten börjat. Dels har folkpartiets remarkabla framgång i opinionen skakat om hela det politiska etablissemanget på ett sätt som plötslig tydliggjort ett borgerligt regeringsalternativ. Bo Lundgren, Alf Svensson, Maud Olofsson och Lars Leijonborg förefaller ha kul tillsammans. Därmed blir det vinnande lag som ökar självförtroendet bland borgerliga sympatisörer som redan i somras utsåg Göran Persson till statsminister för ytterligare en mandatperiod.

Kantringen i valvinden öppnar också för ett spännande landstingsval i Dalarna. Plötsligt är det inte längre så säkert att socialdemokraterna kan dra fördel av riksvalsresultatet också på regional nivå. I stället kan det bli så att den samlade borgerligheten når sådana resultat att det leder till ett maktskifte.

För ett par veckor sedan förklarade också de borgerliga att de är beredda att ta över ledningen för landstinget i Dalarna. Jag tror också att det ur demokratisynpunkt vore nyttigt med ett skifte vid makten.

Landstinget har en komplex verksamhet där sjukvården är det viktigaste inslaget. Men landstingets politiker ska också hantera regional utveckling, visserligen numera i samarbetsorganet Region Dalarna, utbildningsfrågor, kommunikationer och kultur.

Den breda allmänheten vill nog förknippa landstinget med sjukvården, både som den förekommer vid distriktssköterskemottagningar, vårdcentraler och sjukhus. Under den senaste mandatperioden har mycket av debatten handlat om köer till vården, personalens löner och alternativa driftsformer.

Dessa frågor blir också dominerande under de kommande fyra åren. Jag skulle personligen välkomna att de borgerliga partierna fick ta ansvar för verksamheten - om inte annat för att se hur de i maktposition skulle hantera frågor de så engagerat hängett sig åt i opposition under så många år.

Det är naturligtvis inte så enkelt att politiker som representerar den politiska vänsterkanten har monopol på kunskaper om vad som är bäst för medborgarna i Dalarna när det gäller sjukvårdsfrågor.

Men hittills har en majoritet av väljarna i Dalarna gett sitt stöd åt vänster. Valresultat måste alltid respekteras. Nu återstår en dryg vecka till valet. De borgerliga partierna i länet har ännu chansen att påverka väljarna på ett sätt som kan möjliggöra ett skifte vid makten.

Med valvinden i ryggen borde de göra sitt yttersta för att få bort socialdemokrater och vänsterpartier från landstingspolitikens "köttgrytor".
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

Mer läsning

Annons