Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Uttalanden som rör om

Annons

ABB:s koncernchef Jürgen Dorrman vill flytta jobben från Ludvika till lågprisländerna i Asien.

Vi kunde läsa om båda utspelen i torsdagstidningen.

Samtidigt tycker Stefan Fölster, chefsekonom vid Svenskt näringsliv och professor vid Högskolan Dalarna, att arbetslöst dalfolk ska söka jobb där jobben finns och inte gå kvar i Dalarna och försörja sig på bidrag.

Bådas uppfattningar får känslorna att svalla, om än av olika skäl.

Jobbarna vid ABB rasar givetvis av ilska över att deras koncernchef så tydligt markerar att företaget ska jobba för att flytta en del av produktionen till låglöneländer.

Det var inte länge sedan ABB var ett företag i kris. De anställda ställde lojalt upp för att få företaget på fötter igen. Det är i varje fall en version som de anställdas fackförbund vill lyfta fram.

ABB är en världskoncern som jobbar på en internationell marknad. Företaget har styrka och makt att näranog hantera både verkstäder och anställda efter ABB:s eget godtycke.

Men så enkelt är det ändå inte. Fortfarande finns det både i Ludvika och Västerås ingen-jörskompetens i världsklass . ABB kan inte negligera de anställdas skicklighet. Därför blir säkert personalens kompetens avgörande för verkstädernas överlevnad i Dalarna och Västmanland.

När Stefan Fölster uppmanar arbetslöst folk i Dalarna att bryta upp från sin invanda miljö och flytta till exempelvis Stockholm, sker utspelet efter en enkel men vedertagen syn inom Svenskt näringsliv.

Med tanke på Fölsters koppling till Högskolan Dalarna och hans nyligen positiva rapport om näringslivets i Dalarna utvecklingsmöjligheter, förvånar hans uttalande något.

Att hänvisa arbetslösa att flytta till Stockholm och andra mer sysselsättningsintensiva regioner, är en defensiv ståndpunkt, tycker jag.

Med tanke på våra kommunikationer med Stockholm är dessutom en daglig arbetspendling inte att tänka på. Numera tar det två och en halv timme att åka tåg mellan Falun/Borlänge och Stockhom. Det är en försämring med en halvtimme, jämfört med för några år sedan.

Givetvis är det inte bara Stefan Fölsters ansvar att försöka bidra till nya företag, ökad sysselsättning och därmed möjligheter att minska arbetslösheten.

Det ansvaret delar vi alla som vill Dalarnas väl. Men jag hade tilltrott Stefan Fölster förmåga till mer konstruktiva förslag än det som kom fram i vår artikel i går.

CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

Mer läsning

Annons