Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Skidfest i skuggan av krigets fasor

Annons

Normalt brukar jag se fram emot Svenska skidspelen som en härlig avslutning på en spännande skidvinter. Och det har funnits mycket att glädjas åt även den här säsongen, inte minst under VM-tävlingarna. Men det känns ändå som att årets skidspel blir en pseudohändelse.

Och hur ska det kunna upplevas annat när vi genom tv-mediet på nära håll kan följa ännu en krigsutveckling i Irak?

Likväl kommer jag, inspirerad inte minst av världscuptävlingarna i Borlänge i går kväll, att finnas på Lugnets skidstadion under veckoslutet. Det skulle kännas konstigt att missa tillfället att beskåda några av världens främsta skidåkare när de finns på plats i Dalarna.

För några månader sedan fruktade jag att skidspelen skulle genomföras under bedrövliga väderförhållanden, men tack och lov ser det ut som att väderbetingelserna blir helt perfekta.

Vädermakterna var också på bästa humör i går kväll när de spektakulära sprinttävlingarna avgjordes på en arena annars avsedd för hästsport.

Nu när både Borlänge och Falun får visa vilken enastående arrangörskompetens det finns i regionen tycker jag att det är synd att evenemangen i de båda tvilling-städerna inte synkroniserats bättre.

Dels tycker jag att det är märkligt att Falun och Borlänge inte haft ett gemensamt marknadsföringskoncept med exempelvis samordnad annonsering, dels är det nära nog oförskämt mot publiken att inte erbjuda paketlösningar så att jag som skidintresserad kunnat köpa en biljett för samtliga arrangemang. Biljetter som borde säljas på bland andra turistbyråerna runt om i länet.

Falun och Borlänge ska söka värdskap för ett kommande skid-VM. Det är alldeles utmärkt eftersom VM-tävlingar ligger i nivå med vad regionen förmår att klara av internationella storevenemang. Ett världsmästerskap på skidor kommer också att spilla över till övriga Dalarna när det gäller behov av hotell och annan viktig service. Värdskapet är således bra för hela Dalarna.

Ur den aspekten framstår det som närmast oförklarligt att Falun och Borlänge inte redan nu visar förmågan till samsyn.

Det finns förhoppningsvis några bra förklaringar till varför jag inte upplever någon gemensam fasad under dessa skidspelsdagar. Om inte, blir jag misstänksam över talet om den samarbetsvilja som många i ledande ställning uttalar när det gäller synen på Falun/Borlänge.

Jag vill inte framstå som någon gnällspik, men regionen och länet är inte större än att vi i alla sammanhang måste samarbeta för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Idrottens folk borde ha kurage att visa politikerna hur det kan fungera.

Veckoslutets fortsatta skidfest i Falun är en strategiskt viktig skidhändelse. Det gäller för staden att leva upp till de förväntningar som finns på en innehavare av riksskidstadion.

Du och jag kan blott med vår närvaro ge Falun fortsatt status.

Synpunkter? www.christer.gruhs@

dalarnastidningar.se

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons