Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Säter/Gagnef till Borlänge?

Annons

Vid en hastig blick på en del artiklar som förekommit den senaste tiden kan man förledas tro att politikerna i Säter inget hellre önskar än att snabbt förvandlas till Borlängebor. Jag skriver förledas, därför att jag betvivlar att det finns en folklig förankring om en sådan förhoppning.

I Gagnef har den hissade Mitt Dalarna-flaggan framför Lindberghallen inneburit ryktesspridning om att kommunalrådet i Borlänge, Peter Hultqvist (s) snart ställer och styr också vid älvarnas förening.

Personligen tror jag att varken Säterbor eller Gagnefsbor hyser någon framtidsdröm om att införlivas med Borlänge. Jag betvivlar också Borlänges intresse av att skaffa sig fler kommuninvånare genom att med grannarnas hjälp förvandla Borlänge till länets största kommun.

När jag granskar vad Sven-Gunnar Håkansson, centerns kommunalråd i Säter, uttalat i kommunfrågan, finner jag också att han främst förordar ett ökat samarbete med grannkommunerna och först i en "bortre framtid" (politiskt ordval för obestämd tidpunkt, min anmärkning) talar om en kommunsammanläggning.

Med andra ord: Håkansson vill inte avveckla Säter utan utveckla samarbetet inom region Mitt-Dalarna. Det är också ett klokt agerande i en tid då regeringen pådyvlar kommunerna nya uppgifter utan att skicka med några pengar för finansieringen.

Att Håkansson och många av hans kollegor i borgerligt styrda kommuner opponerar är inte särskilt märkligt eftersom de också i sak har rätt.

Fortsätter den här politiken riskerar många mindre kommuner att gå under och kommuner med ett bättre befolkningsunderlag beskärs på möjligheterna till handlingsfrihet eftersom de tvingas ta hand om "den fattige kusinen från landet".

Vad skulle Borlänge egentligen ha för glädje av en kravlista från Säter och Gagnef? Och omvänt: Hur skulle politiker från Floda/Björbo-delen av Gagnef och Stora Skedvi-delen av Säter kunna påverka beslut om hembygden i Borlänge kommunfullmäktige?

Landshövding Mats Svegfors i Västerås leder en utredning som kommer med ett första betänkande i december. Utredningen ska identifiera och analysera tänkbara samhällsförändringar som kan påverka uppgiftsfördelningen mellan stat, kommuner och landsting.

Först i en andra utredningsdel ska utredningen formulera eventuella förändringar. I avvaktan på utredningsresultatet och säkert också för överskådlig tid kommer Säter och Gagnef att bestå som egna kommuner.

Jag har nämligen svårt att tro att någon i de båda kommunerna ropar på en folkomröstning för att om möjligt få skattskriva sig i Borlänge.

CHRISTER GRUHS, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons