Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Rop om hjälp i sommarhagen

Annons

Den "riktiga" sommaren har knappt hunnit börja förrän nödropen hörs från Dalarnas fantastiska sommarhage. Det är olika arrangörer som fasar för hur deras arrangemang ska kunna fortsätta, när sponsorer viker undan och det kommer hot om att offentliga medel dras in.

Övertydligt var gårdagens besked från ledningen från Musik vid Siljan som fruktar för en nedläggning av musikfesten vid Siljan om det inte går att få garantier för anslag.

Musik vid Siljan invigs i Mora i dag och säkert kommer kulturminister Marita Ulvskog, invigningstalaren, att få frågan om vad staten kan göra för den regionala kulturen.

Väljer ministern att stanna i Dalarna och kanske söka sig till kvällskonserten i Dalhalla, kommer frågan att upprepas från en av flera orsaker hårt prövad ledning i Rättvik.

Våra tre stora sommarspel, Skinnarspelet, Ingmarsspelen och Himlaspelet kämpar också för sin överlevnad, liksom många andra kultursatsningar som sker runt om i Dalarna.

Marita Ulvskog kommer med all sannolikhet inte att ha något svar som muntrar upp kulturvännerna i Dalarna. Ansvaret för den regionala kulturen ligger i allt väsentligt hos landstinget, länsstyrelsen och berörda kommuner. Må vara att kulturministern ändå varit nådig mot Dalhalla och sett till att staten också bidragit till verksamheten i kalkbrottet.

På tal om Dalhalla hör jag, dessvärre, tydliga signaler om att det finns krafter i arbete med uppgift att försöka åstadkomma en extrastämma med föreningen Dalhallas vänner i syfte att förmå produktionsbolaget att återinsätta Margareta Dellefors som konstnärlig ledare.

Skulle det lyckas att åstadkomma en extrastämma, har initiativtagarna enbart bidragit till iscensättande av en riktig såpopera i en arena som enligt Dalhallas grundare är avsedd för underhållning med kvalitet. Därför har jag har svårt att tro att Margareta Dellefors själv vill medverka till en sådan aktion, även om hon kan känna bitterhet över att ha tvingats bort från uppdraget som konstnärlig ledare.

Hon är naturligtvis tillräckligt klok för att i stället agera på ett sätt så att det faller sig naturligt att hon senare i sommar får en värdig avtackning för sin superinsats att kunna placera Dalhalla på kartan - inte bara i Rättvik och Sverige, utan även internationellt.

För denna sin insats bör hon hyllas och avtackas av Dalhallas vänner och övrig ledning i samband med festkonserten den 17 augusti när Dalhallas tio år celebreras.

Låt oss slippa såpoperans pinsamheter inför denna kommande manifestation!

När jag plockade fram min personliga agenda inför helgen, insåg jag snabbt det närmast ofattbara utbudet av evenemang i länet.

Enbart under lördagen borde jag ha varit på Falun då, en genial storsatsning i världsarvets namn som jag tror kan bli en stor framgång. Kanske är det inom ramen för ett kommande Falun då som folkmusikfestivalen ska anordnas?

Musik vid Siljan inleds med flera program, Ingmarsspelen har premiär, Mockfjärd bjuder på storfotboll, Gagnef inviger sin golfbana och Ludvikafesten fortsätter. Jag hade önskat att hinna med allt, men det är förstås omöjligt.

Uppräkningen föder också en betänklighet: Det är närmast osannolikt att publiken kan räcka till alla de aktiviteter som bjuds.

Inte heller sponsorerna - oavsett om de företräds av näringslivet eller offentlig verksamhet. Därför fruktar jag att vi får höra flera nödrop från vår sommarhage senare i sommar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons