Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Leijonborg vann "slaget om Falun"

Annons

Som sig bör en vecka före ett val präg-lades lördagens gatubild i många större orter av den pågående valrörelsen.

I Falun blev den särskilt tydligt eftersom det hölls tre större gatusamlingar nästan samtidigt. På Stora Torget försökte justitie-minister Thomas Bodström få stressade lördagshandlare att lyssna på vad regeringen tänker göra för att komma till rätta med brottsligheten, några hundra meter längre bort trätte partikamraten Ingalill Persson med moderaternas Rolf Gunnarsson om landstingsfrågor och ytterligare hundra meter längs samma gata talade valrörelsens "innepolitiker" just nu, Lars Leijonborg från folkpartiet.

Matchen om publiken vanns överlägset av Lars Leijonborg. Det berodde inte på att han assisterades av Marit Paulsen från Dalarna och Malung och som frestade åhörarna med köttbullar. Nej, Faluborna och många tillresta hade kommit för att lyssna till en politiker som återfått både självförtroende och talförmåga. Applåder fick han också. Inte så intensiva när han talade om folkpartiets syn på invandrarnas språkkunskaper som när han med skärpa slog fast att det måste ställas krav i skolan.

Lars Leijonborg slog tydligt fast att han är trött på "socialdemokraternas flumskola där varken betyg, ordning och reda längre spelar någon roll".

I folkpartiets Sverige ska elever ha godkända betyg från grundskolan innan de kan ta plats i gymnasiet. Det framhöll Leijonborg med skärpa.

Bland Leijonborgs åhörare noterade jag bland andra socialdemokraternas Widar Andersson. Han kandiderar för en plats i kommunfullmäktige i Falun och har genom sitt engagemang för landets friskolor naturligtvis ett specialintresse för skolfrågor. Men jag kunde inte i hans anletsdrag utröna någon uppfattning om vad han tyckte om folkpartiledarens underkännande av socialdemokraternas skolpolitik.

Vi på tidningen fick emellertid klart besked om hur Lars Leijonborg ser på ett eventuellt regeringssamarbete med Göran Persson. Leijonborg gör definitivt tummen ner och säger sig ha samma uppfattning som centerns Maud Olofsson när det gäller en samarbetsinvit från en försvagad socialdemokrati som söker samarbete till höger.

Men så måste givetvis folkpartiets partiledare svara på en retorisk fråga när det återstår endast några dagar till valet. Att nu i slutspurten börja undergräva den borgerliga samhörigheten vore förstås ett uppenbart tjänstefel. Det är först sent på söndag kväll det är dags att diskutera regeringsfrågan. Den frågan avgör ju faktiskt väljarna.

Det var också välgörande att lyssna till Leijonborgs tydliga insikt om skillnaden mellan opinionssiffror och valresultat. Men ingen kan ta ifrån honom och hans parti att det är folkpartiet som just nu dominerar den politiska scenen bland de borgerliga partierna.

Tydligen vill väljarna att politiker ska ställa krav på medborgarna och inte bara ställa ut en lång rad löften. I varje fall har metoden varit framgångsrik för folkpartiet. Jag mötte flera moderater på Holmtorget i Falun som knöt näven i fickan över att folkpartiet manövrerat så skickligt i frågan om invandrarnas kunskaper i svenska.

På söndag vet vi om folkpartiets taktik håller ända in i mål!
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

Mer läsning

Annons