Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Låt Dahlberg medla om Dalhalla

Annons

Landshövding Ingrid Dahlberg lämnade Falun för några dagar sedan för en tids semester.

Jag vet att hon njuter sin ledighet på Fårö. Men jag börjar så smått fundera över om hon borde avbryta sin ledighet och komma hem och medla i den trista Dalhalla-konflikten.

Fredagens utspel från några medlemmar i Dalhallas vänner om att söka stöd för att kalla in till ett extra medlemsmöte i syfte att ge upprättelse åt Margareta Dellefors, riskerar att växa till en varböld.

Visserligen krävs det att 300 personer av vänföreningens totalt 30000 medlemmar ställer sig bakom en sådan begäran. Det är inte alls säkert att så många med sina egna namn vill kräva ett sådant möte. Men blott aktionen som sådan skadar och drar vanrykte över de inblandade parterna. Själva kultplatsen, Dalhalla, dras med i konflikten.

Läget kompliceras av att Dalhallas vänner inte har någon befogenhet att anställda eller avskeda konstnärlig ledare eller verkställande direktör. Den uppgiften sköter Dalhallas produktionsbolag, där Leif Svensson, tidigare länsråd, är styrelseordförande.

Jag vet att produktionsbolagets styrelse haft årslånga överläggningar med Margareta Dellefors om hennes och Dalhallas roll. Det är numera också vida känt att Dellefors och produktionsbolagets verkställande direktör Håkan Ivarsson inte förmår att samarbeta.

För produktionsbolaget, som i ett tidigt skede ville åstadkomma en värdig sorti för Margareta Dellefors i samband med höstens jubileumskonsert, blev situationen ohållbar och Margareta Dellefors avskedades av en enig styrelse. Så var turbulensen ett faktum. Nu finns det en risk för att Dalhallas vänner kallas till extramöte med uppgift att näpsa produktionsbolaget tilltag och samtidigt föreslå att Dellefors återinsätts som konstnärlig ledare. Därmed skapas också en värdigare plattform för en tack-och-avskedsföreställning för Dellefors.

Men vad händer om för få Dalhallavänner sluter upp bakom på kravet på ett extra medlemsmöte?

Det inför känslan att alla inblandade parter tillhör de förlorades skara som jag tycker att vi borde hemkalla landshövdingen för medlingsuppdrag.

Jag tror nämligen att både organiserade och icke organiserade Dalhallavänner vill ge Margareta Dellefors ett avsked som anstår en person som gjort Dalhalla möjligt.

Med sin erfarenhet av konstnärssjälarna på Dramaten torde Ingrid Dahlberg ha de bästa förutsättningar att sätta sig in i problematiken och med sin kunskap kunna bidra med konstruktiva lösningar för en upplösning av krisen i Rättvik.

Alla inblandade i Dalhallakrisen behöver hjälp för att komma ur en situation som riskerar att bli ohållbar och skapa bitterhet till en grad som hotar Dalhalla existens.

Vi behöver din hjälp, Ingrid Dahlberg!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons