Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Hela Dalarna ger Ida stöd

Annons

Hela Dalarna engagerar sig för Rättviksbon Ida Täpps önskan om att få använda sitt efternamn som gårdsnamn! Under helgen har jag formligen dränkts av av e-post och vykort med stöd till Ida. Reaktionerna påminner om engagemanget för Dalregementet när det i mitten av 90-talet började se dystert ut för möjligheten att överleva.

Här är två reaktioner från läsare som tycker att Ida ska få återta släktens gårdsnamn:

"Själv är jag inflyttad till Dalarna genom giftermål med en dalkarl. Jag haralltid varit mycket fascinerad avdalfolkets obändighet i förhållande till överheten. Det är ju det där'extranamnet' före namnet som signalerar gamla anor ochsomdet är viktigt attslå vakt om. Unga människor somkänner stolthet över sitt ursprung och vill betona det, borde uppmuntras i stället för att utifrån någon byråkratisk tolkning av lagen nekasmöjligheten att slå vakt om ett kulturarv."
ELISABETH KINNANDER

"Alla som kämpar för att få bära sitt gårdsnamn ska ha uppbackning.

Seden med gårdsnamn är den provinsiella, genialiska lösningen på ett stort problem. Hur ska man skilja Anders Larsson från Anders Larsson? Personnummer är naturligtvis viktigt för byråkratin och myndigheterna, framför allt skattemyndigheterna har ju stor nytta av att hålla ordning på oss genom det prefixet. Men i levande livet funkar gådsnamnen mycket bättre. De sätter in människan i sitt sociala sammanhang, talar om ursprung och relationer. Dessutom är det som konstaterats kultur och tradition. Och Kalles Anders Larsson säger allt.

Personligen anser jag också att man borde kunna införa nya gårdsnamn i enlighet med gammalt namnskick. Den kulturella utvecklingen kan ju inte stoppas vid en viss tidpunkt."
TOMAS BRYNILS, präst i Äppelbo

Vill du också stötta Idas kamp för sitt gårdsnamn är du välkommen med vykort eller e-post.

CHRISTER GRUHS, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons