Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: FN måste få en roll i Irak-USA-konflikten

Annons

Utrikesminister Laila Freivalds har varit på ett tvådagarsbesök i Dalarna. Innan hon återvände till Stockholm i går besökte hon gymnasieskolor både i Borlänge och Falun.

Laila Freivalds gillar att möta ungdomar. Visserligen ställer de ofta samma frågor som vuxna, men det finns en öppenhet och ett engagemang hos ungdomarna som gör intryck på utrikesministern. Besöket vid Soltorgsgymnasiet i Borlänge och Haraldsbogymnasiet i Falun blev inga undantag.

De unga vill gärna tala om de stora konflikterna i världen; USA-Irak-krisen, dödläget i förhandlingarna mellan Israel och palestinierna och terrorismen.

Laila Freivalds erkänner utan omsvep att utvecklingen i Irak gör henne orolig. Kommer USA verkligen att överlämna administrationen av Irak till irakierna enligt den gällande tidtabellen?

Sveriges utrikesminister menar att FN måste in på arenan och spela den roll som många stater förväntade sig av FN före USA:s invasion. Men irakiernas övertagande av sitt eget land blir ingen lätt uppgift ens med FN i en viktigare och tydligare position. Det finns många farhågor beträffande Iraks framtid. Det omdömet gäller i ännu högre grad för en annan konflikthärd, den i Mellanöstern.

Laila Freivalds skulle gärna vilja se ett aldrig så litet ljus i tunneln när det gäller de låsta positionerna mellan palestinier och israeliter. Men det är tämligen mörkt.

Ändå vill utrikesministern se en möjlighet för den så kallade "Kvartetten" (FN, USA, EU och Ryssland) att via förnyade resonemang skapa en diplomatisk dialog. Men historien är full av besvikelser och motgångar. Freivalds är inte överdrivet optimistisk om den närmaste framtiden.

En viktig anledning till utrikesministerns besök i Dalarna är valet av parlamentsledamöter till EU i juni. Dalarna tillhör ju ett av de verkligt EU-svala länen. Det är Laila Freivalds väl medveten om.

Freivalds menar att en viktig orsak till svenskarnas måttliga EU-engagemang kan sökas i förhållandet att vi aldrig gjort klart för oss vad vi vill med EU-medlemskapet.

Debatten handlar oftast om att makt har flyttats från Stockholm till Bryssel. Men vi borde i stället diskutera hur vi ska agera för att kunna påverka och få makt i EU, tycker utrikesministern.

Laila Freivalds tar miljöfrågan som ett exempel. För att kunna påverka en så global fråga kan vi inte nöja oss med beslut i den svenska riksdagen. Vill vi verkligen påverka miljön måste vi se till att Sveriges synsätt får genomslag också i det övriga Europa. Så här är det på område efter område, menar utrikesministern.

Det är en månad kvar till EU-valet. En av anledningarna till Freivalds besök i Dalarna har varit att sätta fokus på våra möjligheter att välja representanter till EU-parlamentet. Men ingen kan väl påstå att det är någon hetta i debatten. Uppfattningen delas av utrikesministern som ändå tror att det blir lite bättre fart om någon vecka.

Hon vågar inte tro på något jättelikt valdeltagande. Blir det 51 procent av valmanskåren som röstar, är Freivalds nöjd.

Vi hinner också samtala en stund om jordbruks- och alkoholpolitik, innan partifunktionärerna konstaterar att Freivalds måste vidare till Stockholm och nya plikter.

I rummet intill reser sig ett par säkerhetsvakter. Numera anser säkerhetspolisen att också landets utrikesminister ska ha skydd...

CHRISTER GRUHS, CHEFREDAKTÖR

Mer läsning

Annons