Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Falun och Vansbro präglar sommaren?

Annons

I går gick jag förstås till invigningen av folkmusikfestivalen, FFF, i Falun. Samtidigt skingrades molnen och sommarsolen värmde.

I likhet med många andra sökte jag mig mot Stora torget, där invigningarna brukar arrangeras. Men halvvägs kom jag på att ceremonien i år skulle ske vid Folkets hus, på samma plats där stadens socialdemokrater samlas till politiska manifestationer om våren.

Givetvis tror jag inte att socialdemokraternas maktövertagande efter valet i höstas ligger till grund för placeringen av invigningshögtiden. Men personligen kände jag redan efter en kvart av invigningsprogrammet en stark känsla av att vilja återvända till Rådhuset och torget med invigningsprogrammet! FFF förtjänar en bättre invigningsplats än att placeras intill stadens genomfartsled med störande trafik. I ett efterföljande mingelmöte i Rådhuset fick jag också den bestämda uppfattningen att socialdemokraten och fullmäktigeordföranden Karl-Erik Pettersson delar min uppfattning: åter till Stora torget med invigningshögtiden!

Jag tillhör definitivt folkmusikfestivalens tillskyndare. Men det råder ingen tvekan om att festivalen är skakad av dessa årliga upprepningar av dålig ekonomi och nya koncept. FFF måste snabbt få en fast form vars upplägg håller så att Falubor, liksom alla tusentals tillresande, känner igen sig.

Vem skulle komma på tanken att lägga om sträckningen på Vasaloppet, även om ekonomin knakade?

Falun har två viktiga arrangemang som sätter staden på kartan; Svenska skidspelen och FFF.

I år är förhoppningen att mycket ska hända i stadens öppna centrum, samtidigt som det finns några uttalade och erkända konsertlokaler. Den stora nyheten i år är Magasinet, en ny mötesplats intill järnvägsstationen. Den kan bli det lyft som FFF så väl behöver för att finna sig själv igen efter alla turer.

Sommaren kom också till Vansbro i går. Det var behövligt för temperaturen i Vanån och Västerdalälven har inte inbjudit vare sig till bad eller tävlingssimning hittills i år. När söndagens jättetävling genomförs finns förhoppningar om en vattentemperatur på 20 grader, trots för årstiden hög vattenföring.

För Vansbro är veckoslutets simmarfest vad Vasaloppet är för Mora. Tusentals funktionärer gör ett uppoffrande arbete och medverkar samtidigt till att deras föreningar och organisationer får del av det ekonomiska överskottet.

Visserligen är Vansbro ingen stor kommun, men jag tycker nog att det skulle finnas resurser att åstadkomma fler intressanta kringarrangemang under sommarveckan.

Mora kan stå som modell och eftersom samarbetet är gott inom Klassiker-familjen borde de goda krafterna samlas för att utröna hur Vansbro som kommun skulle kunna dra ökad nytta av denna stortävling. Jag misstänker rent av att de är alldeles för få av oss som bor i Dalarna som har sett tävlingen i verkligheten.

Vansbrosimningen är ett viktigt regionalpolitiskt inslag för hela Västerdalana, precis som den kommande dansbandsveckan i Malung.

När länsstyrelsen någon gång övervägt att ge Vansbro ett handtag när det gäller att utnyttja simmarveckan som ett instrument för att locka människor att flytta till Vansbro och Västerdalarna?

Om inte, är det hög tid att kommunen får stöd. Av länsstyrelsen eller Region Dalarna, som numera också ska agera för regional utveckling.

Låt oss också hoppas att veckoslutets högsommarväder kommer att prägla återstoden av sommaren!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons