Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: En dold resurs

Annons

I förra veckan tillkännagav företagsledningen i OKQ8 att företagets kundmottagning ska flytta till Avesta. Det innebär att södra Dalarna tillförs 45 nya jobb. Inte undra på att kommunledningen i Avesta jublade!

Det finns givetvis företagsekonomisk grund för valet av Avesta som ny placeringsort. Men jag är också övertygad om att valet av Avesta till stora del beror på att det sitter en son av bygden som verkställande direktör i bolaget - Göran Lindblå. Han har under alla år som bensinbolagsdirektör varit positiv till satsningar i Dalarna. Det har inte minst Dalhalla i Rättvik haft glädje av genom starkt sponsringsstöd från OK-ledningen.

OKQ8-satsningen i Avesta visar på vikten av att vi i Dalarna inventerar vad vi har av döttrar och söner ute i landet som kan vara med och medverka till ökad tillväxt i länet.

Jag är övertygad om att det finns mycket dalfolk på viktiga poster som kan vara med och bidra till nya jobb i Dalarna. Arbetstillfällen som vi så väl behöver för att vända befolkningsutvecklingen.

För några år sedan drog dåvarande landshövdingen med buller och bång i gång en ambassadörsverksamhet som gick ut på att känt dalfolk, numera bosatta i exempelvis Stockholm, skulle verka för att Dalarna lyftes fram.

Minnesbilden säger mig att det i praktisk handling inte blev så mycket av satsningen.

Möjligen var arrangemanget för jippobetonat och "kravlistan" från Dalarna alldeles för otydligt. Jag kan i varje fall inte påminna mig något synbart resultat av ambassadörernas insats.

Men bara för att ambassadörsaktiviteten inte blev någon framgång, finns det ingen anledning att misströsta. Många kloka och driftiga människor har flyttat från Dalarna. Nu sitter de i ledande positioner både i företag och offentlig verksamhet.

I varje kommun i länet borde vi ägna en mässa åt hur man kan komma i kontakt med dessa "utflyttare" för att sedan inventera vilka möjligheter de har att medverka till nya jobb och verksamheter i Dalarna.

Leksand har varit något av en föregångskommun på området. Genom att utnyttja ett av länets starkaste varumärken, ishockeyn i Leksand, har Leksands kommun i flera år satsat på marnadsföringskampanjer i Globen i Stockholm. Resultatet har inte låtit vänta på sig; Leksand har tillförts både nya företag och invånare.

Bostadsbristen, hyreskostnaderna, trafikinfarkten och den i vissa stycken dåliga uppväxtmiljön i Stockholm är en faktorer som Dalarna kan slå mynt av.

Jag är övertygad om att det går att få utflyttat Dalfolk att, som Göran Lindblå, medverka till att företag flyttar till Dalarna. Säkert också från andra regioner.

Givetvis är det bra om våra redan etablerade företag växer och bidrar till ökad tillväxt, men jag tycker utvecklingen under senare år visat behovet av att vi får företag att flytta till Dalarna. Alla företagsetableringar kommer inte att ge arbetslöst folk i Dalarna nya jobb eftersom många kommer att flytta med till Dalarna. Men varje etablering innebär i sig en möjlighet till expansion och skapar ett bredare näringsliv i länet.

Vem eller vilka som tar sig an den här rekryteringsmöjligheten är mindre viktigt. Men det är angeläget att det sker. Jag tror att ansvaret bör ligga hos kommunernas näringslivsenheter som rimligen kan sätta fart på de nätverk som behövs.

Kanske kan också OK-direktören Göran Lindblå ge oss tips om hur vi bör gå tillväga?
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

Mer läsning

Annons