Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Dags att det börjar våras också i Orsa

Annons

I dag väntas invånarna i Orsa få ett besked om det slutgiltiga valresultatet. Det sker i skuggan av en dramatisk utveckling i världen. Och det kan tyckas lite obetydligt hur Orsa ska styras om världen råkar i brand.

Likväl ska också Orsa ledas för ett fortsatt liv. Men ännu vet vi inte hur. Vad vi emellertid vet är att valresultatet i söndagens omval utstrålar något av missnöjesyttring.

Det omdömet grundar jag främst på det faktum att etblerade partier som moderaterna, socialdemokraterna och folkpartiet fick "smisk på fingrarna" av väljarna. Men också till följd av att de främlingsfientliga partierna fick så relativt många röster. Dessutom valdes Sveriges pensionärers intresseparti, spi, in i fullmäktige med dunder och brak. Spi hade ju inga meriter att hänvisa till inför valet, men de lyckades skickligt torgföra andra politikers tillkortakommanden under den intensiva valrörelsen. Jag misstänker att främst moderaterna fått släppa till många röster till spi, men säkert också övriga partier som känner oro över åldringsvården i Orsa.

Centern i Orsa är de etablerade partiernas stora vinnare. Valutslaget visar att det också blåser en centervind i Orsa, inte bara i Mora där partiet som bekant tog hem storslam i kommunvalet för ett halvår sedan.

Det går att förklara Orsacenterns framgångar på olika sätt. Jag tror att centern vunnit på att stå vid sidan av den nuvarande majoriteten bestående av socialdemokrater, folkpartister och miljöpartister.

Men framgången i söndags förklaras nog mer med centerns sätt att tackla både rovdjursproblematiken och omarronderingen. Centern kan inte skryta med några geniala förslag till lösning på problematiken, men bara det faktum att partiet varit aktivt i två för många Orsabor viktiga frågor, har väckt sympati och inneburit framgångar i valmanskåren.

Orsacentern har skickligt utnyttjat den speciella valrörelse som föregick valet i söndags. För den sittande "regeringen" i Orsa kom valrörelsen, däremot, i mångt och mycket att handla om främlingsfientligheten i Orsa. De vanliga och för medborgarna naturliga valfrågorna kom helt i skymundan och ägnades för litet tid.

Vi i medierna, undertecknad inkluderad, bör också analysera vad vår insats hade för verkningar när väljarna gjorde sina val. Det är en framgång att valdeltagandet ökade jämfört med i höstas, men det känns inte särskilt upplyftande att tvingas konstatera ett ökande antal röster till de krafter i politiken vi i medierna försökte bekämpa!

I eftermiddag kan de politiska partierna börja diskutera hur makten ska disponeras i Orsa. Det är dags att det börjar våras också i Orsa.

Ann Beskow, s, är ännu så länge kommunalråd. Heter Orsas nya kommunalråd om någon vecka Mikael Thalin, butikschef och centerpartist?

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons