Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentaren: Borlänge skojar med grannarna!

Annons

I förrgår kallade Borlänges socialdemokratiska kommunalråd Peter Hultqvist till en presskonferens för att tala om hur bra det kommer att bli i Borlänge, Falun, Säter, Gagnef och Ludvika om det blir socialdemokratisk majoritet i de fem kommunerna. De uppräknade kommunerna utgör som bekant sedan flera år regionen "Mitt-Dalarna".

Två kommuner, Ludvika och Borlänge, har socialdemokratisk majoritet, medan de tre övriga styrs av de borgerliga.

Av innehållet vid presskonferensen att döma har de fem kommunerna under den senaste mandatperioden inte fått mycket uträttat i regionen. Det måste med socialdemokraternas synsätt i så fall bero på borgerligt styrda Säter, Gagnef och Falun.

Peter Hultqvist ger sken av att om det blir socialdemokratiskt styre så kommer det att bildas ett regionalt utvecklingsbolag och en ökad satsning på Högskolan Dalarna.

Precis som detta skulle vara några nya frågor för politikerna i "Mitt-Dalarna"! Jag trodde i min enfald att det regionala utvecklingsbolaget redan var bildat och att hela länet, inte minst politikerna i "Mitt-Dalarna", jobbat i flera år för att högskolan ska få universitetsstatus.

Hela utspelet från Peter Hultqvist utstrålar en vilja att sparka in öppna dörrar. Kommunalråden i Falun, Gagnef och Säter måste uppleva sig mer eller mindre idiotförklarade av socialdemokraternas utspel.

Vad har sammanträdena i regionkommittén under de fyra senaste åren haft för innehåll egentligen. Kaffe och artighetsfraser?

Om jag vore politiker i Falun, Gagnef och Säter och tillhörde styrelsen för regionkommittén "Mitt-Dalarna", skulle jag omedelbart föreslå att "min" kommun skulle riva upp samarbetsavtalet med Borlänge.

På det sätt som socialdemokraterna i Borlänge nu underkänner det hittills utförda arbetet, finns det ingen rimlig anledning att fortsätta samarbetet inom ramen för "Mitt-Dalarna".

Nu är förstås regionsamarbetsfrågor ingen fråga som hetsar upp väljarna. Peter Hultqvists agerande understryker dock en stigande oro för valutgången. Tidigare segersäkra socialdemokrater har fått nervdallring av de senaste dagarnas tillbakagång i opinionsundersökningarna.
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

PERRY S HEATH

Mer läsning

Annons