Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolumnen: Tillväxt utan avverkning?

Annons

Tillväxt har blivit det nya besvärjelseordet i den offentliga debatten. Riktigt vad folk menar beror förstås på vilka sjuka mostrar de mest värnar om.

Det förs tillväxtsamtal som mest tycks handla om lägre skatter. Det hålls tillväxtkongresser som handlar om allt mellan himmel och jord.

Mest tycks det handla om att företagen ska växa - de små företagen alltså. Dessutom ska det bli fler nya små företag.

En av de bättre förklaringarna till varför vi behöver tillväxt har Grängesbergssonen Jens Spendrup kommit med. "Det är som med skogen. Det måste hela tiden komma upp nya plantor", sa han - dock utan att utveckla liknelsen närmare.

Men de små plantorna måste ges en chans - även i en självföryngring.

En grundförutsättning för föryngringen är att de gamla träden försvinner, endera genom att de ruttnar, en skogsbrand tar dem eller genom avverkning.

En gammal naturskog ger som bekant ingen tillväxt att tala om. I bästa fall uppnås balans mellan tillväxt och förruttnelse.

Ett av grundproblemen i den svenska företagsskogen är dock just de gamla träden. Det är bland dem vi ser förruttnelsetendenser som mångmiljonbonusar och andra konstigheter. Allt för många står dock kvar och stjäl ljus och näring från småplantorna utan att långsiktigt ge bättre brädor.

Tydligast är det i livsmedelshandeln, där de stora kedjorna bara vill handla av andra jätteföretag medan de små lokala livsmedelsföretagen inte ens får plats för sina små rötter.

Ett annat exempel är fordonsindustrin där småplantorna närmast ska svältas ut.

Så ser det ut i bransch efter bransch.

Men i stället för att diskutera hur vi hindrar de gamla stora träden från att stjäla lus och näring från småplantorna, så tycks vi nöja oss med att kräva allt mer av småkrypen i näringslivsskogen. Daggmaskar, svampar och alla små kusar måste jobba mer och hårdare, bli produktivare, sluta skylla på att de vrickat antennerna.

Men vi lever ju i en globaliserad värld. Att Sverige i ett internationellt perspektiv har alltför många stora avverkningsmogna träd i företagsskogen är väl inget att diskutera...

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons