Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolumnen: "Schizofreni i politiken?"

Annons

Tisdagen den 22 juni var inte bara en dag med tuff kamp mellan Sverige och Danmark. Det var också en dag då kampen om livsmedelskunderna i Dalarna nådde ett maximum. Samma dag som Ica maxi i Borlänge öppnades med målet att nå "...kunder från stora delar av Dalarna". Enligt maxis chef (i tidningen) meddelades att Spar i Vansbro på nytt gått i konkurs. För några dagar sedan fick vi besked om att Coop lägger ned butikerna i Dala-Järna och Nås.

Den 22 juni fick vi dessutom via ett nyhetsbrev från Glesbygdsverket veta att medborgarna i Sverige mest av allt vill ha en livsmedelsbutik, en vårdcentral och ett apotek som närservice. För barnfamiljer tillkommer skola och daghem enligt SCB-enkäten till 4 000 personer.

Här ser vi en dramatik där etableringen i länets geografiska centralregion direkt påverkar välfärden i en stor del av det övriga länet. Beroende på vilket perspektiv vi hyllar kan vi se denna verklighet med helt olika ögon. För människorna i Borlänge blir det ett större utbud av varor med lägre matpriser men också förlorade kvartersbutiker. För invånarna efter bland annat Västerdalälven blir det svårt för dem som saknar bil att över huvud taget handla livsmedel samtidigt som längre bilresor för de övriga mer än väl äter upp de lägre priserna hos Ica maxi.

Att Coop ger två butiker i västra länet nådastöten hänger naturligtvis samman med att stormarknaden i södra Borlänge ska utökas. Dels behöver de fler kunder från bland annat Västerdalarna för att göra den större butiken lönsam, dels behöver man dra ner på landsbygden för att ha råd att bygga upp sitt lågpristempel. Att kooperationen en tid i historien byggdes upp för att tillgodose medborgarnas behov av bra livsmedel i alla delar av landet är en ideologi som dagens Coop-direktörer inte längre bryr sig om.

Denna för eftervärlden smått historiska dag gjorde sig också påmind genom att Ica i Sverige sade nej till att äga halva Ica-rörelsen - i praktiken ta tillbaka en del av det förlorade inflytandet över Ica - till förmån för världskoncernen Ahold. En konsekvens av detta beslut blir sannolikt att det blir ännu svårare för Dalarna att behålla kvarvarande Ica-butiker på landsbygden men också i centralorterna utanför Borlänge.

Ica maxi invigdes med tal av Peter Hultqvist. Som ordförande för Region Dalarna är hans mål att utveckla hela länet. Hur en koncentration av servicen till en punkt i länet ska kunna bidra till att uppnå detta mål är för mig en gåta men Peter är förmodligen vältränad i genren "politisk schizofreni".

RONNY SVENSSON

Mer läsning

Annons