Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolumnen: Rivna gärdsgårdar skapar framtidstro

Annons

I fjol invigdes Leksands konsthall. Nästa år inviger Klockargården i Tällberg en kultur- och konferenshall. Leksands IF hoppas inviga en ny is- och evenemangshall för 7 000-8 000 personer år 2006.

I Rättvik har Dalhalla under tio års tid vuxit till en etablerad arena för populärmusik och opera. I många år har en Siljanshall för konferens- och kultur diskuterats. Åkerblads i Tällberg planerar en hall för 600 personer. Det finns flera andra projekt. Siljansområdet är på väg att bli ett Hall-land.

Allt detta speglar att en ny slags ekonomi börjar få sin infrastruktur. Jord- och skogsbruk är viktigt, men inte längre bärande. Industri och handel är expansiv men det är kunskaps-, sport-, kultur- och besöksnäringarna som är ledande och mest expansiva. Men alla tre är livsviktiga komponenter i regionens framtid och välfärd.

Vår miljö är småskalig till sin struktur: många (små) byar, många (små) företag, många (små) hotell jämfört med jättarna i storstads- och turistregionerna. Hotellen ser annorlunda ut i Marbella och Stockholm. Tack och lov. Men publiken efterfrågar stora arrangemang och händelser. Ett Vasalopp drar 50 000 människor. En mellanmatch i Globen drar 12 000. Ishallen i Leksand är alltid utsåld. Dalhalla drar 100 000 under en säsong. Det är fullt med folk i kyrkorna som under Musik vid Siljan.

Vår konkurrensfördel ligger i att kunna genomföra både de små, men också de stora evenemangen i en bevarad småskalig miljö. Det är just denna småskalighet - med närhet till natur och kultur - som är vår unikhet och attraktion. Denna miljö är Siljansregionens allra största tillgång. Kulturen bärs av dess människor.

I Tällberg har hotellen insett att konkurrens och samverkan går att förena för att skapa den flexibilitet som krävs för att både kunna genomföra alla de små arrangemangen och de alltmer efterfrågade stora med många, många hundra gäster. Upplev Tällberg AB heter det gemensamma företaget som river gärdsgårdarna när det behövs.

Regionens samarbetsorganisation Siljan turism AB har 670 delägare i regionen. Vd Anders Bjernulf basar över den tredje största besöksströmmen i Sverige - två miljoner årligen. Denna turistström är också ett livsviktigt kassaflöde. Om varje besökare ökar sina köp av varor och tjänster med 100 kronor växer omsättningen med 200 000 000 kronor. Om den ökar med 1 000 kronor kan var och en räkna ut vilken omsättningsökning detta gav. Detta leder till en säkrare framtid för regionen. Om dessutom resandeströmmen ökar med tio procent, ja då...

Men hur får man detta att hända? Genom investeringar i infrastruktur (hallar!), bättre service, bättre produktioner och attraktioner, bättre konferenspedagogik och bättre marknadsföring. Detta kan bara hända om kapitalet, viljan och kompetensen finns här, inte i Stockholm eller någon annanstans. Kompetens och professionalism kommer genom investeringar i människor, kompetens och idéer.

Mänsklig växt föregår ekonomisk tillväxt.

Hallar utan innehåll blir sarkofager.

BO EKMAN

Mer läsning

Annons