Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolumnen: Det är uppåt i jämlika Mora

Annons

Olika ekonomiska rapporter duggar tätt som vårregnen vid den här tiden på året. Och i år kan man faktiskt tala om livgivande för båda. Den rika världens ekonomiska samarbetsorganisation OECD säger rent ut att Sverige kommer att klara sig bra mycket bättre än Euroländerna de närmaste åren, även om det inte blir lika uppåt som i USA.

Andra rapporter kommer fram till ungefär samma slutsatser.

Några genomgripande ekonomiska prognoser för bara Dalarna finns inte.

Men nyligen kom Statistiska centralbyråns sysselsättningsstatistik som borde glädja varje dalskt tigerhjärta. I Dalarna ökade antalet sysselsatta med 2 400. Det är en av de största ökningarna i landet.

Siffrorna gäller år 2002, vilket beror på att det tar tid att ta fram dessa siffror ända ned till kommunnivå.

Tar vi hänsyn till att arbetsmarknaden i Dalom utvecklats betydligt bättre än i resten av landet, både i fjol och hittills i år, liksom att länets småföretagare i den senaste småföretagarbarometern är optimistiska trots att de är kända för att vara mycket försiktiga generaler, så ser utvecklingen här hemma riktigt bra ut.

Sysselsättningsstatistiken innehåller ett antal knorrar:

Mora har den högsta andelen heltidsarbetande. Det är kvinnorna som kommit starkt här vilket lett till att Mora faktiskt har den mest jämlika sysselsättningen i länet.

För Dalarna totalt visar sig arbetsmarknaden visserligen fortfarande vara mycket ojämlik och könsbunden. Men även Västerdalarna utmärker sig. Här finns den största andelen kvinnor i industrin.

Falujungfrun som symbol för Falun känns extra rätt med tanke på att det är kvinnorna som pendlar till Falun för jobbets skull. Säter är också attraktiv för kvinnliga arbetspendlare.

Till Borlänge är det karlarna som pendlar. Men det är Smedjebacken som har högsta andelen heltidsarbetande män.

Den senaste lågkonjunkturen har drabbat storstadslänen hårdare än resten av landet och därmed gett områden som Dalarna extra skjuts. Vi har kunnat locka en del nyckelpersoner till länet, vilket i sin tur gett fler jobb.

Nu börjar storstadsområdena repa sig så det gäller att verkligen marknadsföra alla de fördelar det ger att bo och verka just i Dalarna.

Synpunkter: 070-398 74 49

rosa.golzio@daltid.se

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons