Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarket måste bekämpas rätt

Annons

den 3 mars 2006

I Sverige har narkotikan fördömts reflexmässigt och det är inte så konstigt. Unga människor dör i förtid och knarket medför en stor kriminalitet, för beroendet måste finansieras och då återstår för de flesta bara brottets bana.

Våra gränser är öppna på ett helt annat sätt än före EU-inträdet. I dag far de unga ut i Europa. Här kan man säkert också finna förklaringen till att unga människor visar mer liberala tendenser när det gäller narkotikapolitiken.

En undersökning gjord på uppdrag av socialdepartementet och Mobilisering mot narkotika, kom nu i veckan. Den visar att 15 procent av dem mellan 18 och 25 år, vill att det ska bli lagligt att röka cannabis.

Men sett till hela undersökningen, är svenskarnas stöd för ett narkotikafritt samhälle mycket stort. 84 procent av de tillfrågade (1150 personer i åldrarna 16-75 år) anser att detta mål är i stort sett riktigt. De yngre ger också sitt stöd men inte i lika stor utsträckning, 67 procent. Hela 31 procent anser att en liberalare hållning till narkotika är helt okej.

I Sverige är narkotika inte accepterat vilket placerar vårt land i ena änden på skalan. I den andra finns det drogliberala Holland. Därav följer att man inom EU inte kunnat enas om minimiregler för vad som ska betraktas som olagligt.

Holland har så kallade coffee shops, där man tillåter försäljning av cannabis trots att drogen officiellt är förbjuden, men myndigheterna ser mellan fingrarna också när kaféägarna köper sin cannabis från smugglare. Denna ordning vill holländarna ha kvar men Sverige säger nej.

Den holländska principen är att om de lätta drogerna är accepterade, minskar risken för att langarna slussar över cannabisrökarna till allt tyngre preparat. På så vis mildras de negativa effekterna och antalet dödsfall minskar.

EU-kommissionen förespråkar att samhället ska tillhandahålla sprutor för att begränsa riskerna för narkomanerna. I Skåne har detta tillämpats i 20 år som en metod att minska spridningen av hiv/aids bland narkomaner. Detta har fungerat väl. Smittspridningen är i det närmaste obefintlig, konstaterade socialminister Morgan Johansson i ett debattinlägg här på ledarsidan den 23 februari.

Johansson har lagt fram ett lagförslag som ska reglera sprututbyte. Det får betraktas som ett första steg mot en liberalare grundsyn.

Från den andra sidan pläderar Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, RFHL, för att avkriminalisera eget bruk av narkotika. Man anser att samhället för en kamp mot missbrukaren i stället för kampen mot narkotikan.

För 40 år sedan fungerade skrämselpropaganda. Det gör den inte i dag. Information och åsikter från olika läger är ständigt i omlopp. Alla sidor måste lyssnas till och vårt bekämpande av narkotikan utvärderas. När frågan är genomlyst är det dags att fatta ett drogpolitiskt beslut. Det kan mycket väl sluta i samma politik som styr oss i dag, men det är viktigt att inte skygga för att en helig ko kanske måste slaktas för att förutsättningarna för dess fortsatta levnad förändrats.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons