Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knappast konstruktivt, Peter!

Annons

Det är, tyvärr, uppenbart att Peter Hultqvist inte tycker att den parlamentariska situationen i landstinget är något bekymmer. Ken Swedenborgs löfte om att han tänker rösta med vänsterpartierna invaggar Peter Hultqvist i övertygelsen om att landstingsmajortiteten sitter tryggt.

Inte med ett ord vidrör han omständigheterna som lett fram till samarbetet. Inte heller tycks han besvärad över hur skattebetalarnas pengar används till att skapa konstlade och onödiga tjänster. Det 80-åriga maktinnehavets prolongering rättfärdigar de flesta lösningar, under förutsättning att de borgerliga hålls undan från inflytande.

Jag hade hoppats på ett mera konstruktivt svar. Peter Hultqvist gör det enkelt för sig genom att försöka skrämmas med borgerliga förslag om att ett par sjukhus i Dalarna skulle kunna privatiseras.

För det första finns det ingen borgerlig majoritet som vill privatisera i den mening att vården inte skulle skattefinansieras. För det andra ska det bli intressant att se vilka alternativ kvartetten i landstingsmajoriteten kommer att behöva ta till för att lösa driftsfrågorna i exemlpelvis Ludvika.

Att det inte blivit vardag i landstingsarbetet beror inte på mitt eller andra medieföreträdares engagemang i sjukvårdsfrågor. De politiska parierna, inte minst det socilademokratiska, har sannerligen inte agerat för att slippa uppmärksamhet.

Jag och tidningen kommer också att fortsätta granskningen av hur landstinget sköts. Jag inbillar mig till och med att läsarna tycker det är en vår skyldighet, inte minst efter nyheten om de juridiska turerna kring valet av Christer Dysholm.

Jag upprepar desutom onsdagens uppmaning: Båda blocken i landstinget måste försöka hitta en blocköverskridande lösning som eliminerar sjukvårdspartiet från rollen som vågmästare.

Låt julhelgen ge utrymme för konstruktiva försoningstankar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons