Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäck årets premiärnöt!

Annons

God fortsättning på det nya året och ett stort tack till alla läsare som bemödat sig om att delta i vår julnötstävling! Svarsfrekvensen överträffar alla våra förväntningar.

Även under kommande mellandagar presenterar vi några julnötter, samtidigt som vi i dag redovisar rätt svar på det gamla årets avslutande julnöt.

Först till dagens uppgift:

Dagens julnöt

Vem sade:

"Snabbt jagar stormen våra år".

När Du kommit på vem vi frågar efter så mejla svaret till pol.red@daltid.se@> och skriv "Julnöten 2/1" i ämnesraden. Glöm inte att uppge namn och adress. Rätt svar presenteras onsdagen den 3 januari 2007. Samtliga vinnare presenteras tisdagen den 9 januari.

Rätt svar till julnöten den 30 december@> är Mark Twain. Mark Twain hette egentligen Samuel Langhorne Clemens. Än i dag läser människor världen över hans böcker Tom Sawyers äventyr (1876) och Huckleberry Finns äventyr (1884). Böckerna kännetecknas av hans humor.

Men han hade också en samhällskritisk sida vilket är naturligt med tanke på att han under många år verkade som journalist. Han reste runt i världen och beskrev många orättvisor som Europa orsakat i bland annat Afrika. Han blev en svuren fiende till imperialism och försatte inte en chans att kritisera den egna regeringen.

PERSONEN SOM FÖRKNIPPAS MED OVANSTÅENDE CITAT HETTE URSPRUNGLIGEN ERIKSSON OCH FÖDDES 1864 I DALARNA OCH DOG I STOCKHOLM 1931. BLEV EN PERIOD STÄNDIG SEKRETERARE I SVENSKA AKADEMIEN, MEN RESAN DIT, LIKSOM TILL ALLMÄN BERÖMME

Mer läsning

Annons