Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kloning kan tillåtas i Sverige

Annons

Terapeutisk kloning kan bli tillåten i Sverige. Den statliga utredning, som hanterar de svåra frågorna kring genetisk integritet, gav sitt godkännande i förra veckan.

Kd:s representanter representerade sig emellertid.

De etiska betänkligheterna är många och motståndet starkt. Inte minst från religiöst håll. Avsevärda opinioner anser att människan inte får "leka Gud" och experimentera med själva livet.

Samtidigt öppnar exempelvis den kontroversiella stamcellsforskningen stora möjligheter till effektiv behandling av hittills obotliga hjärn- och nervskador. Kanske ges även ledtrådar till cancerns gåta.

Därför känns utredningens klartecken rätt, riktigt - och angeläget. Vi tror att beslutet gagnar framåtskridandet.

Liberala kollegan Gefle Dagblad, som kommit till samma slutsats, har skrivit några tänkvärda ord i ämnet, som vi gärna citerar:

"Den terapeutiska kloningen är i sig likartad med den kloning, som skapade fåret Dolly. Men avsikten får aldrig vara att klona människor, även om detta är möjligt. Där finns ett uttryckligt förbud i Sverige och det får naturligtvis aldrig rubbas. Den regel, som säger att ett klonat ägg inte får leva mer än 14 dagar, får heller inte ruckas på utan synnerligen ingående och noggranna utredningar."

Mer läsning

Annons