Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatfrågans dag i Davos

Annons

Den globala uppvärmningen blev torsdagens stora fråga i Davos. Man kan tala om en veritabel ketchupeffekt.

Det är ingen tvekan om att det globala näringslivet nu på allvar förstått frågans ofrånkomlighet. Det är ingen tvekan om att en rad ledande politiker nu förstår behovet av att sätta allt tuffare mål för att tvinga ned utsläppen av växthusgaser i atmosfären.

Den allra främsta exponenten för denna hållning var den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Hon är idag världens mäktigaste kvinna med sitt ansvar för Tyskland, EU-orförandeskapet och ordförandeskapet i G8-mötet.

Merkel höll ett starkt och noga genomarbetat linjetal. Hon utlinjerade följande huvuduppgifter på sin agenda: Tysklands ekonomi, Europas konstitution, frihandelsförhandlingarnas framgång, förnyad dialog Europa-USA, kampen mot HIV/AIDS och mot den snabbt växande miljöförstöringen, som både på kort och lång sikt är det största hotet mot ekonomisk, social och politisk stabilitet. I centrum står den globala uppvärmningen. Den går inte att förtränga.

I en särskild diskussion lyftes de säkerhetsproblem som nu kommer i klimatförändringarnas spår. Kampen om kontrollen över vattentillgångar och fiskebestånd kommer att intensifieras. Hanteringen av klimatflyktingar blir en ny stor fråga för det internationella samfundet. Energitillgångar blir flaskhalsar och potentiella konfliktorsaker.

Av de tio värsta naturkatastrofer vår moderna tid känner, sade chefen för ett av världens största återförsäkringsbolag Jacques Aigrain, har sex inträffat de senaste tio åren. Han räknade med en helt ny skadebild över de närmaste 15-20 åren.

Här i Davos kan politiker, ekonomer och affärsmän konstatera att världsekonomin är stark. Den växer. Men under ytan bubblar en växande oro för de stora underliggande risker som en följd av ekonomiska obalanser, troliga pandemier, ras- och religiösa motsättningar, fattigdom (2-3 miljarder) och arbetslöshet (550 miljoner ungdomar!) och naturligtvis miljö- och klimatfrågan.

Sverige fick två referenser från podierna under dagen. Angela Merkel som efterlyste en ny internationell institution - likt WTO - som leder världens arbete i klimatfrågan. Hon apostroferade det arbete Vattenfalls vd Lars G Josefsson gör för att samla näringslivet till handling ifrågan. Lettlands president Vaira Vike-Freiberga hänvisade ien plenardebatt om globala risker till att Tällberg Forum hade givit henne insikt och skäl för att gå till handling i denna fråga.

BO EKMAN FÖRETAGARE, FÖRFATTARE OCH KOLUMNIST I TIDNINGEN

Mer läsning

Annons