Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart budskap från S: Högskolan är självständig! (Så länge ni gör som vi vill)

Förra veckans nyhet att regeringen tvingar Högskolan Dalarna att ha kvar verksamheten i Borlänge väckte omedelbart starka reaktioner inom akademin.

Annons

Högskolans studentkår rasade mot tilltaget och i en upprörd debattartikel röt 35 rektorer – tillsammans representerande landets samtliga lärosäten – till mot regeringen:

Nuvarande system ställer höga krav på lärosätenas ledningar, styrelser och styrande politiker. Det krävs respekt för varandras roller och tillit för varandra för att kunna ta ansvar. Men nu är det monolog och enbart makten som talar. (DT 13/10)

Frågan om lärosätenas självständighet eller "autonomi" är inte okontroversiell. Regering och riksdag, som finansierar verksamheten, säger sig vilja att lärosätena utvecklas utefter vad som är akademiskt motiverat. Men i praktiken låter politikerna gärna regionalpolitiska ambitioner leta sig in i undervisningssalarna.

MER DEBATT: Läs ministerns svar till rektorerna: Det handlar om att hela Sverige ska leva

En återblick ger att Borlängebeslutet är ett allt annat än trivialt brott med tidigare ordning. För vad förenar Garpenberg, Sandviken och Härnösand?

Jo, att man sett högskoleverksamhet försvinna.

När Skogshögskolan stängde i Garpenberg 1995, och högskoleverksamheten i Sandviken samma år centraliserades till Gävle, var det en S-regering som lät bli att ingripa med hänvisning till lärosätenas autonomi.

När Härnösand försvann från högskolekartan 2013, då Mittuniversitetet satsade på Östersund och Sundsvall, var det i stället en borgerlig regering som lutade sig mot samma princip.

Nästa gång S säger "autonomi" kommer ingen att tro dem.

LÄS MER AV GABRIEL EHRLING: Är Högskolan Dalarna inget mer än regionalpolitik för Socialdemokraterna?

Mer läsning

Annons