Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar Sverige av globaliseringen?

Annons

För en tid sedan pratade jag med Sverker Ljunghall, professor och chef för Astra Zenecas kliniska forskning i hela världen. Han var djupt bekymrad över att den medicinska forskningen i Sverige tappat sitt försprång.

Han befarade att även Astra Zenecas forskning inom en inte alltför avlägsen framtid helt kan försvinna till utlandet. När verksamheten i dag flyttar till Indien och Kina är det inte i första hand för att det är billigare, enligt Ljunghall. Visserligen tjänar de indiska och kinesiska forskarna mindre, men framför allt är de kunnigare. "Det finns helt enkelt smartare personer med högre kompetens där."

Om Sverker Ljunghall får rätt är det mycket allvarligt. När globaliseringen och den medföljande världsomspännande strukturomvandlingen diskuteras är det ju just med den typ av högkvalificerad utveckling som Astra Zeneca står för som den svenska industrin ska överleva.

"De jobb som flyttas från Sverige är de som inte är beroende av Sverige som marknad eller som inte är beroende av hög kompetens hos de anställda", säger exempelvis LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Visserligen konstaterade nationalekonomerna Olle Djerf, Håkan Frisén och Henry Ohlsson i Industrins ekonomiska råd (IER) nyligen i en rapport att omställningen till de nya förutsättningarna hittills gått förhållandevis bra. Svensk industri utgör fortfarande "den hårda kärnan" i ekonomin.

Men hur ska då kompetensen upprätthållas? Enligt IER krävs en ännu högre grad av anpassning av industrin själv, men framför allt av den ekonomiska politiken. Framför allt måste investeringarna öka efter att ha fallit till en ohållbart låg nivå under 2000-talets första år. Det har inte investerats så lite sedan 1980, till och med under 1990-talets krisår satsades mer på framtiden än under de senaste åren.

Så kan det inte fortsätta om Sverige ska överleva som välfärdsnation. Det borde regeringen och oppositionen fundera på över sommaren.

Men först hoppas jag att alla får en skön midsommar!

023-936 15

Mer läsning

Annons