Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kläm åt jaktmarodörer!

Annons

I höstas och under våren höll friluftsfrämjandet och studiefrämjandet sammanlagt nio välbesökta sammankomster i rovdjursfrågan runt om i Dalarna. Varje sammanträde inleddes med ett föredrag om "de fyra stora", björn, varg, järv och lo. Föreläsare var forskare från Grimsö rovdjurscentrum. Den efterföljande debatten (för övrigt med undertecknad som moderator) kunde bli nog så hetsig. Experterna från Grimsö erhöll emellertid påtaglig respekt och uppskattning för sina gedigna kunskaper och för att de öppet och ärligt redogjorde även för de problem rovdjuren vållar fäbodbrukare, andra djurägare samt jägarna.

Att höra en känd vargmotståndare som den ytterst stridbare Malte Sandström från Nås spontant utbrista "det här gjorde du bra" till en kvinnlig vargexpert och föreläsare från Grimsö gjorde gott ända in i själen för alla, som uppriktigt hoppas på ömsesidigt försonligare tongångar i rovdjursdebatten framöver.

Högskolan Dalarna har, med avslutning nu på onsdag, hållit en fempoängskurs i rovdjursfrågan under läsåret med Anders Claesson som studieledare. Förra veckans sammankomst gästades av rovdjursutredaren Åke Pettersson, som redogjorde för arbetet i staten rovdjursutredning och med oföränderligt lugn svarade på ofta minst sagt engagerade frågor.

Pettersson antydde att utredningen överväger att föreslå skilda straffsatser för olika typer av olaga rovdjursjakt. I dag döms den, som planlagt försöker döda vargar med glykolförgiftat åtel för samma jaktbrott som den, som under icke godtagbara omständigheter i skyddssyfte skjuter ett rovdjur för att värna sin jakthund, sin boskap eller sig själv.

Frågan är kanske inte den största, men förslaget skulle antagligen föra jaktlagstiftningen i bättre överensstämmelse med det allmänna rättsmedvetandet. Vilket inte är helt oväsentligt i sammanhanget. En framtida, fungerande rovdjurspolitik förutsätter ökad samsyn och förtroende mellan lokalbefolkning och myndigheter. Framförallt i glesbygd.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons