Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneths befogade oro

Annons

Medan hälsoministern försöker övertyga oss om att det upphävda importförbudet inte kommer att förändra den svenska alkoholpolitiken, varnar Kenneth Johansson för att svenska ungdomar är de verkliga förlorarna. Johansson säger att han redan nu fruktar för en dramatisk ökning av alkoholflödet under skolavslutningsperioden nästa år.

Vad som skiljer i de båda borgerliga företrädarna i sina respektive konsekvensanalyser är dels den reella möjligheten att ta ut skatt på alkohol som importeras, dels kontrollen av åldersgränsen för inköp. Maria Larsson försöker hävda att det är möjligt med skatteuttag på importerad sprit på ett sätt som innebär att alkoholförsäljning via internet eller i det svenska systembolaget blir kostadsneutralt för kunden.

Men det går också att ana en osäkerhet hos statsrådet. I sin kommentar efter beslutet i tisdags konstaterar hon att det ändå blir nödvändigt att analysera vilka åtgärder som regeringen måste vidta för tull, polis, skattemyndigheten och folkhälsoinstitutet ska kunna upprätthålla kontrollen över den alkohol som köps via nätet.

Att Maria Larsson inte tror att EG-beslutet kommer att påverka Systembolagets roll på något sätt är också en långtgående slutsats i ett tidigt skede. Skulle det visa sig att kunderna sviker Systembolaget och i en allt högre grad börjar göra sina inköp i utlandet, kommer detta förstås att påverka utvecklingen i det svenska monopolföretaget. Liksom att folkhälsomålet kan påverkas.

Kenneth Johansson är mer alarmistisk i sin analys över beslutet om den svenska alkoholimporten. Han är visserligen medveten om att ett tidigare EU-beslut innebär att svenskar som importerar alkohol ska betala svensk alkoholskatt, men pekar på problemet hur tull och polis i realiteten ska kunna övervaka att alkoholskatten betalas.

Dessutom är Aspebodapolitikern mycket bekymrad över möjligheten att kontrollera åldersgränser vid inköp på nätet. Det är nämligen kunden själv som ska intyga att han/hon är över 20 och därmed berättigad att handla sprit på internet. Johansson befarar att ett så lättvindigt kontrollsystem öppnar för en ny kanal för ungdomar att komma över alkohol.

Det är bra att Kenneth Johansson och andra riksdagspolitiker lyfter fram konsekvenserna när EU-medlemskapet tar över regelverken från den svenska riksdagen. Men det är också viktigt att vi inser att vår medverkan i EU innebär att de nationella besluten körs över för att anpassas till ett större sammanhang. Liksom att en majoritet av den nuvarande riksdagen och dess partier redan tidigare accepterat en sådan utveckling.

Hur folk skaffar sig alkohol och till vilka priser, blir allt mindre en politisk fråga. Politikernas framtidsuppgift kommer att domineras av rollen som opinionsbildare för att få oss att ta ansvar för vårt drickande.

Mer läsning

Annons