Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd:s papperstiger mot könsstympning

Annons

Men nu har landstingsstyrelsen ändrat sig och föreslår landstingsfullmäktige at bifalla motionen. Samtidigt lyfts den upp på nationell nivå dels genom att den skickas vidare till Socialstyrelsen och dels genom att den kommer att behandlas på kristdemokraternas riksting i Sundsvall där också kd:s partistyrelse förslår bifall.

Könsstympning av flickor/kvinnor är en vidrig företeelse som det inte finns några som helst skäl i världen att acceptera. Varken religiösa eller kulturella bevekelsegrunder duger. Det finns också ett tydligt inslag av mannens dominans och kvinnans underkastelse.

Enligt uppgift ska Katarina Gustavssons föreslagna hälsointyg ge landstingets personal möjlighet att praktiskt hjälpa flickor/kvinnor som är i farozonen för att könsstympas.

Då måste man fråga sig hur denna hjälp ska fungera rent praktiskt. Det låter mera som en papperstiger; bra i teorin men av föga praktisk betydelse. Hur ska ett papper (på svenska?) från ett svenskt landsting, förhindra urgamla seder och bruk i andra kulturer?

(KRB)

Mer läsning

Annons