Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd faller med Svensson?

Annons

De många förment välmenta råden till Alf Svensson "att sluta i tid" förorsakas knappast alltigenom av idel, ädel omtanke om jubilarens välbefinnande. Inte minst för moderaterna är kristdemokraterna svåra konkurrenter i valfisket kring kulturkonservativa väljaropinioner. Också från centern kan kristdemokraterna erövra röster.

Men även för folkpartiet har kristdemokraterna tidvis varit en ovälkommen komplikation. Mer förr än nu. På den gamla goda tiden före 1964 röstade frikyrkofolket eller "de frisinnade" nämligen övervägande liberalt av tradition och ohejdad vana.

Vid partistarten för snart 40 år sedan hade kristdemokraterna (på den tiden kristen demokratisk samling, kds, benämnda) en påtagligt reaktionär, ofta bigott inriktning, som gjorde organisationen attraktiv även för en del moralister och högerextremister av allra värsta slag.

En av de mest pådrivande krafterna vid kds tillkomst 1964 var pingstledaren Lewi Pethrus. Partiet förklarade sig inledningsvis vara "varken socialistiskt eller borgerligt" utan fritt svävande över en svårt sekulariserad partipolitik. Psalmsång inledde och och avslutade emellanåt partiets sammankomster.

Det var till stor del Alf Svenssons personliga förtjänst att partiet erhöll en mer handfast, allmänborgerlig inriktning, som på 80-talet resulterade i riksdagsmandat genom finurlig kohandel med centern.

Fastän själv pingstvän har Alf Svensson lyckats häva den pingst- och frikyrkoprägel, som länge fick genomsnittsväljaren att känna sig främmande för det kristdemokratiska partiet.

Ett ledarskifte nu, skulle sannolikt sänka vitsippepartiet under 4 procent. Alf Svensson är kristdemokraternas enda verkliga affischnamn. Samtidigt är det uppenbart, att kristdemokraterna inte evigt kan lita till Svensson som enda röstmagnet.

Några verkligt väljarkära efterträdare till Svensson finns ännu inte. Undra på att konkurrerande borgerliga partier har stora förväntningar på Alf Svenssons politiska hädanfärd. Nåja, regeringsblocket är heller inte helt utan förhoppningar i den vägen. Om kristdemokraterna efter Svenssons avgång som partiledare sjunker ihop till 3,99 procent i nästa riksdagsval är det borgerliga blocket effektivt dränerat på nästan fyra procentenheter. Och chanslöst i kampen om regeringsmakten.

Ur allmänborgerlig synvinkel är det därför angeläget att Alf Svensson förblir partiledare ännu en mandatperiod och att partiet under den tiden lanserar en efterträdare - absolut inte en rival - till Alf Svensson. Vilket kräver mycken takt och stort samförstånd av alla berörda parter.

Mer läsning

Annons