Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasta ut kd ur sovrummen

Annons


År 2002 innebar en allvarlig utveckling i Dalarna vad gäller fler fall av sexuellt överförbara sjukdomar, med allt vad det innebär av hälsoproblem som exempelvis försämrad fertilitet, och fler aborter (länet är tillbaka på 1996 års siffror).

Särskilt allvarligt är naturligvis att aborterna bland ungdomar ökat kraftigt, med över 40 procent på bara ett år. Förra året genomgick två 13-åriga flickor abort.

Av detta måste man, enligt kristdemokraterna i landstingsfullmäktige i går, dra "logiska slutsatser". Kd försökte skriva in en mossig sexualmoral i landstingets "Handlingsprogram för att förhindra oplanerade graviditeter och förebygga sexuellt överförbara sjukdomar".

Alf Nilsson, kd, föreslog att landstinget ska verka för att ungdomars sexuella debut ska skjutas upp och verka för att ungdomar ska hålla sig till en enda sexualpartner. Ledarredaktionen tar sig för pannan. Är två sexualpartners för många? Exakt vad är en lämplig ålder för sexualdebuten?

Förslaget, förklarade Nilsson, bygger på en neutral hälsoupplysning han som läkare ställer sig bakom och dessutom sunt förnuft. Struntprat, anser den här tidningen, som gläds åt att samtliga partier medverkade till att kasta ut Nilsson ur dalaungdomarnas sovrum.

Nilsson har djupt moralpolitiska utgångspunkter för sitt resonemang, som naturligtvis inte alls baseras på "neutral hälsoupplysning" eller "sunt förnuft".

Tidningen misstänker att kd ser det som samhällsförfall att ungdomar har en lustfylld och prövande hållning med flera och kanske tillfälliga sexualpartners innan de övergår till mer långvariga relationer. Dessbättre har en tillåtande attityd till sex allt sedan 1930-talet vunnit starkt fäste i landet. Den måste uppenbarligen försvaras och skuldbeläggande moralkonservatism bekämpas.

I stället för att ge sig på det verkliga problemet, den minskade användning av kondomer som är väl belagd, gav sig Nilsson på ungdomars sexvanor i sig. Nilsson sade inte ett enda ord om kondomer, som gör det möjligt att ha så många sexualpartners individer vill utan att det resulterar i aborter eller sjukdomar.

Den kristna högern bör ställa sig i skamvrån. Politikers moralkakor och höjda pekpinnar hör inte hemma i dalaungdomarnas sovrum.

Däremot gör kondomer det. Och just det ska ett upplyst landsting verka för.

Mer läsning

Annons