Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karisman viktig i politiken

Annons

Ett våldsamt ras har drabbat vänsterpartiet efter Gudrun Schymans plötsliga sorti. Vilket knappast är oväntat.

Än en gång besannas misstanken att partiledarens karisma i bildrutan betyder allt mer - ideologier och partiprogram allt mindre - för ett politiskt partis framgång i televisionens tidevarv. Schyman - den mest framgångsrika vänsterpolitikern någonsin - var sannerligen ingen socialistisk ideolog utan en sällsynt fingerfärdig realpolitiker.

Man kan på motsvarande sätt undra, vad som blir kvar av kristdemokraterna, den dag den trevligt talangfulle Alf Svensson vill gå i pension. För stora väljargrupper personifierarerar han kristdemokraterna på samma sätt som Gudrun Schyman personifierat vänsterpartiet.

Partierna - detta gäller samtliga riksdagspartier - får allt svårare att leva upp till rollen som genuina folkrörelser.

Praktiskt taget alla organisationer av folkrörelsekaraktär lider av slokande medlemssiffror i matriklarna. Kan det möjligen vara så, att folkrörelserna hade sin stora tid under en bestämd fas av industrialismens utveckling vid demokratins genombrott och att de nu håller på att dö ut?

En annan typ av politiska partier - och politiker - är under uppsegling. Valmaskinerier med karismatiska politikerproffs.

Mer läsning

Annons