Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan våldtäktförebyggas?

Annons

Det är flera personer i närheten. Han följer efter flickorna, på avstånd, men ändå så pass nära att han hör vad de säger. Flickorna fnittrar. De har också druckit alkohol. De har korta kjolar och tunna linnen på sig. På fötterna har de sandaler. De stannar. De skiljs åt. Den ena flickan fortsätter gatan fram och viker av mot utkanten av stan. Mannen följer efter. Hans andetag blir allt häftigare och han ser sig omkring. Parkvägen ligger öde. Hon hinner inte vända sig om. Mannen griper tag om flickans hals och drar snabbt ner henne på marken. Sekunderna därefter begår han en våldtäkt.

Vem är han? Varför gör han som han gör? Kan vi förebygga så att dagens småpojkar tänker på ett annat sätt och handlar på ett annat sätt när de växer upp till unga män?

Vem är hon? Kan vi förebygga så att dagens småflickor inte blir morgondagens våldtäktsoffer?

Det handlar om kunskap och känsla, om hjärna och hjärta. Kunskaperna om de bakomliggande orsakerna till varför män begår övergrepp på kvinnor är inte okända. Däremot är kunskapen dålig om hur vi bättre kan förebygga den här formen av grov kriminalitet. Med information kommer vi en bit, men för att ta oss längre, krävs att vi alla tar ett större ansvar och gräver djupare i våra egna tankar, känslor, attityder och ageranden. Detta kan gälla alltifrån vårt eget förhållningssätt till alkohol och andra droger, som till vår syn på, och till vår relation med, andra människor. Alla vi människor har ett ansvar, inte minst för oss själva!

CLAES MANKLER

bor i Bjursås och är före detta polis, numera föreläsare och inspiratör.

Mer läsning

Annons