Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Mora lära av Borlänge?

Annons

De politiker som fick förtroendet i Dalarnas kommuner i valet för snart ett år sedan, börjar nu bli varma i kläderna. Det är inte troligt att kommuninvånarna märkt någon större skillnad i de kommuner där det blev regimskiften. Ett år ett är ett kort perspektiv, inte minst i det kommunala livet.

Men i Mora har vi under den senaste veckan fått erfara en trist utveckling. Samarbetet i den borgerliga fyrklövern har mer eller mindre gått i kvav och nu överväger centern, som kom till makten efter ett framgångsrikt kommunalval, att i stället söka stöd hos socialdemokraterna.

Samtidigt skakas centern av avhoppet från Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar, som redan efter ett år i kommunstyrelsen fått nog av den kommunala verksamheten.

Jag är egentligen inte förvånad över utvecklingen. Lars Matsson Frost, centerns kommunalråd i Mora, kommer från näringslivets värld och är van vid raka och korta beslutsvägar. I företagets värld är filosofin tämligen enkel: Finns det pengar för expansion, så kör vi. Finns det inte, så får vi avvakta bättre tider.

I det alltmer komplexa livet för en kommunalpolitiker i ansvarsställning, ter sig säkert företagens arbetsordning som en dröm.

Att styra en kommun i dag är som att stå på en kommandobrygga på en oceanångare som ständigt går på grund!

"Grunden" utgörs av kommunernas ekonomiska situation. Moras kommunala ledning, liksom de som styr i andra kommuner, vill gärna göra satsningar för framtiden. Men det finns inga pengar. Enda sättet att frigöra medel är att spara i andra kommunala verksamheter.

Nästan alla kommunala verksamheter har krav på sig att spara. Men inga verksamhetschefer anmäler att de med lätthet och utan men för verksamheten kan avstå en eller annan miljon.

Jag tror att denna dystra sanning är ett viktig skäl till varför det strulat till sig i Mora. Den nya kommunledningen har ännu inte kraft nog att ta beslut om strategiska förändringar som skapar de möjligheter till nya pengar som behövs för att investera i Moras framtid.

Kanske borde Lars Matsson Frost göra ett studiebesök hos Peter Hultqvist s-kommunalråd i Borlänge. För i Borlänge vill kommunen visa en offensiv sida genom att satsa pengar i ett äventyrsbad, samtidigt som det ges dekret om tuffa besparingar på andra områden.

I Gagnef, min egen hemkommun, sker en intressant förskjutning av den politiska makten. Kommunstyelsen lägger under sig allt mer av beslut och styrning. Anders Ahlgren, centerns nya kommunalråd, tycks se det som en nödvändighet att ha full koll på läget för att styra kommunen så rationellt som möjligt. Anders Ahlgren, liksom Lars Matsson Frost, är i grunden företagare.

Dagens kommunalpolitiker måste ha ett stort mått av kreativitet och innovationsförmåga för att uppleva sitt uppdrag som meningsfullt. Medborgarnas krav på service och rättigheter har snarare ökat än minskat under de senaste åren. Samtidigt dignar kommunerna under alla krav. Både sådana som kommer från invånarna, vilka är lättare att hantera, än de som lämnas i statliga direktiv och de som utgår från att alla landets kommuner har samma förutsättningar. Vilket inte alls är fallet.

Mer läsning

Annons