Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan billigare sprit rädda Bolaget?

Annons

Dock talades tidigare om en 40-procentig sänkning av alkoholskatten. I slutbetänkandet nöjer sig utredaren Kent Härstedt med att föreslå 30 procents skatteminskning för sprit, öl och vin.

Därutöver föreslås en del smärre alkoholpolitiska reformer, som ligger utanför det allt överskuggande huvudtemat - den drastiska skattesänkningen på Systembolagets varusortiment.

Tullpersonal ges rätt att alkoholtesta bilister. Hårdare tag mot spritsmugglare. Reglerna för folkölsförsäljning i livsmedelsbutiker skärps. Åldern för spritförtäring på krogen höjs från 18 till 20 år. Tidigare stängningstid för krogarna på nattkröken.

Här handlar det mest om försök att i möjligaste mån blidka den traditionella nykterhetsopinionen. Hejdar svenska folkets ökande alkoholkonsumtion gör delförslagen icke.

Vänsterpartiets, miljöpartiets och kristdemokraternas taktiska expertis insåg tidigt möjligheten att här erövra nykteristsympatier från övriga partier såväl inom som utom kammaren.

Vid voteringar i alkoholpolitiska ting är riksdagsledamöterna av hävd temporärt befriade från den gängse partidisciplinen.

Sannolikt segrar likväl regeringens kommande proposition om sänkt alkoholskatt. Med påföljd att Systembolaget får en hygglig chans att överleva i den hittills rent mördande konkurrensen från privatinförseln.

Vi har sagt det förut - detta tycks tråkigt nog vara det mest politiskt realistiska alternativet i en svår situation.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons