Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallur viktig inspiratör

Annons

den 17 januari 2007

Det finns all anledning att nämna idrottarnas betydelse för omvärldens bild av Dalarna när vi diskuterar länets överlevnadsstrategier, frågor som tangeras i brevet till ledarsidan här inunder, författat av fyra tunga företrädare för länets näringsliv. Länsaktörernas kamp för att få människor att vilja flytta till någon av Dalarnas kommuner har definitivt underlättats av att några av våra färgstarka representanter hjälpt till som marknadsförare.

Att presumtiva invånare i Dalarna får en bild av att länet erbjuder goda möjligheter att utveckla en talang, exempelvis inom sportens värld, kan ha större betydelse för framgång än många andra inslag i de kampanjer som ska sälja bilden av Dalarna. När det gäller systrarna Kallur kommer rimligen tjejerna under lång tid framåt att ge strålglans inte bara åt sig själva utan också åt den bygd där de tränar och bor.

Apropå Jerringpriset-en bättre förebild än Susanna Kallur hittar vi inte i brådrasket. Både unga och äldre tar henne till sitt hjärta, inte minst för hennes sätt att agera även utanför idrottsarenan. Något långsökt, kanske, kom jag att tänka på Kallurflickorna i går när jag läste boken "När långt borta blir nära". Den handlar om en värld som både växer och krymper. Författarna och forskarna Helena Kåks och Erik Westholm, båda från Dalarna, försöker bena ut vad ökad rörlighet innebär för utveckling i stad och på landsbygd.

Ett av många intressanta avsnitt i boken refererar en intervjustudie med ungdomar i Ludvika. De ungas bild av hemorten domineras av negativa kommentarer. Nästan oavsett bakgrund bär ungdomarna på en bild av uppväxtorten som tråkig och händelselös. Det finns en uttalad bild av att ungdomarna tänker flytta från Ludvika när grundskolan är klar.

Det vore intressant att också ha fått ställa frågan i vilken utsträckning som ungdomarnas tillgång till tydliga förebilder påverkar bilden av hemorten? Intervjuserien visar nämligen att de ungas attityd till hemstadens attraktion förändras genom relativt små insatser när de unga tolkar åtgärderna positiva för dem själva.

Färgstarka och framgångsrika individer och lagkonstallationer som ger positiva signaler till de egna kommuninvånarna är förmodligen underskattade tillgångar i sökandet efter åtgärder som genererar framtidstro och tillväxt. Falun och övriga Dalarna skulle behöva flera framgångar av Kallurs format.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons