Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkrönika: Ideellt arbetande seniorer ser till att landsbygden också kan leva

/
  • Ledarredaktionens seniorombudsman Christer Gruhs hoppas på ett väder liknande det som rådde 2010 när Björboborna tänder sina marschaller i natt.

Annons

I juletid borde det finnas gott om utrymme för tankar över tillvaron. Men jag spekulerade fel när jag planerade för en pensionärstillvaro som skulle ge dagligt utrymme åt reflektion.

Så har det nämligen inte blivit.

Snarare upplever jag mig ibland som en läkare på en sjukvårdsakut som rusar från den ena patienten till den andra i hopp om att kunna vara till hjälp.

Men jag klagar inte!

Det är oftast utomordentligt tillfredställande att kunna ansluta till den resurs som pensionärerna utgör.

Utan dem skulle Dalarnas byar och mindre samhällen ha svårt, eller åtminstone svårare, att hantera alla de utmaningar som vi brottas med på landsbygden.

För 40-talisterna är det naturligt att jobba ideellt. Det är inte någon uppoffring att vara med och ge ett handtag när byarnas föreningar och organisationer ber om hjälp.

Inför julen måste det privata också få sitt. Bor man i Björbo är det också ett måste att planera inför julnatten.

Få vet med säkerhet när seden inleddes, men den torde ha rötter i 1800-talet, nämligen traditionen att klockan 02.00 på juldagsmorgonen tända tusentals marschaller och sedan ge sig ut på byn för att träffa hemvändare och bybor.

Den senaste julnatten var ett elände med regn och blåst som gjorde det omöjligt att få fart på marschallerna. Så vi har mycket att ta igen under den kommande juldagsmorgonen.

2016 har inte varit något bra utvecklingsår i Björbo. Handelsbanken beslutade att slå igen sitt kontor i somras och därmed uppstod ett akut problem med kontanthanteringen.

Två tunga företag, 100-åriga Björbo snickeri och elektronikföretaget Åkerströms AB, tvingades genomföra personalminskningar – åtgärder som säkert var nödvändiga för fortsatt existens, men som samtidigt framkallar osäkerhet och problem för dem som tvingats "gå hem".

Desto mer positiv har utvecklingen varit för ett annat företag, Dala-Cement AB, som dessutom förbereder en ytterligare expansion under det kommande året.

Redan finns 67 anställda på lönelistan och fortsätter byggbommen i landet, och företaget genomför en planerad utbyggnad under 2017, skapas ytterligare arbetstillfällen! Företaget är en framgångssaga som rest sig ur konkurser och utvecklats till ett av kommunens största.

När det gäller den ideella sektorn i byn finns flera saker att glädjas över. Utvecklingen av Fänforsområdet fortsätter och Konst-i-byn-gruppen planerar för en sommarutställning i den unika miljön.

Ishallen, som ägs av kommunen, drivs av ideella krafter, så också den tempererade bassängen intill skolan.

Dessutom – Björborevyn, som har premiär i början av det nya året och spelas till i mitten av februari, är numera en drygt 60-årig institution som säkerställt bygdens samlingslokal.

Personligen ser jag med spänning fram emot nästa år och ett planerat projekt för bygdens framtid. Det är ett resultat av nedläggningen av pakethanteringen i byns butik.

Kommunen, länsstyrelsen, Post- och telestyrelsen och en rad paketleverantörer, ja, till och med en forskare, vill delta i projektet som syftar till att utveckla inte bara Björbobygdens service.

Resultatet kan bli en modell för landsbygden i allmänhet.

God jul!

Mer läsning

Annons