Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Kerry lär få svårt att övertyga folket

Annons

De båda politiska huvudalternativen i USA, demokraterna och republikanerna, ligger båda klart till höger om kristdemokraterna och moderaterna om man jämför dem med svenska partier. Det är därför naturligt att den neokonservative Bush kritiseras så massivt i Sverige.

Och han förtjänar kritik för försöken att inskränka aborterna, för de väldiga budgetunderskotten som går till skattesänkningar och dramatiskt ökade militära utgifter, för inskränkningar i fri- och rättigheter i terrorbekämpningens namn, för sin kriminalpolitik, för att han inte gillar frihandel, för Irakkrigets motivering och genomförande.

Bush delar också sin nation på ett sätt som tidigare amerikanska presidenter inte gjort. Det visar demonstrationen med 400 000 deltagare som tågade genom New Yorks gator på söndagen. Det är inte fel att beskriva det som ett Bush-hat. En regnbågsallians av politiska uppfattningar deltog.

Såväl amerikansk inrikes- som utrikespolitik präglas av ställningstagande för eller emot Bush. Men finns det ur ett svenskt perspektiv så mycket att jubla åt för den som hoppas att Kerry ska vinna?

Kerry kommer inte heller att skriva på Kyotoprotokollet för att begränsa USA:s väldiga utsläpp. Kerry kommer inte att agera markant annorlunda i Irak. Möjligen kommer Kerrys utrikespolitik att bygga mer på samarbete och allianser och mindre på militär styrka och köpta sympatier.

Vi hoppas att Kerry ska lyckas ordna grundläggande sjukförsäkring för alla, satsa på frihandel, bekämpa det faktum att 36 miljoner amerikaner lever under fattigdomsgränsen och sanera den amerikanska ekonomin.

Men inför valet måste vi som svenska iakttagare ha klart för oss de specifikt amerikanska politiska förutsättningarna. Det är i USA lönlöst att kandidera för den som är ogift och ateist. Kerry, som är omgift, är därmed en suspekt figur.

Det hänvisas i politiken kors och tvärs till religionen. Domstolsvittnen och presidenten själv svär på Bibeln. Morgonbön i skolorna är en het politisk fråga. Många uppfattar Bushs Israelpolitik som sprungen ur Bibelns spådom om vad som ska hända när alla judar är samlade i ett land. Synen på sex och vapen är långt ifrån vad som är politiskt korrekt i Sverige.

För att förstå amerikansk inrikespolitik måste man ha klart för sig att det bland väljarna finns en enorm skepsis mot det politiska och administrativa centrumet - Washington. Demokrater sammankopplas med en svällande statsförvaltning och byråkrati, republikaner med det motsatta.

I ett land där en mycket liten andel av befolkningen lever på bidrag respektive innehar offentliga jobb som det offentliga finansierar är skattesänkningsförslag mycket populära.

Republikanerna har helt enkelt en politik som i mycket är i samklang med Den amerikanska drömmen (så hånad i Sverige) om familjen, friheten och det personliga ansvaret.

Bredvid protestantism och katolicism finns "statsreligionen" i form av otaliga berättelser om artister och företagare som med två tomma händer byggde sin egen framtid och lyckades. Ingen nation bredvid USA har sådan hjälte- och framgångskult.

Det är en sådan väljarkår som Kerry ska övertyga. Vi är tyvärr tveksamma till att han kommer att lyckas.

Mer läsning

Annons